LimburgActueel.beDerdebetaler blijft populair bij huisartsen: raadplegingen nemen toe

Door Redactie - 14 maart 2017 - 0000 - Samenleving

Het toepassen van de derdebetalersregeling -waarbij de patiënt enkel het remgeld moet betalen en het overige gedeelte rechtstreeks aan de mutualiteit gefactureerd wordt- blijft populair. Dat blijkt uit cijfers van de nationale tariferingsdienst LTD3, die het afgelopen jaar bijna 3 miljoen prestaties van huisartsen verwerkte. Vooral de raadplegingen nemen toe. De huisbezoeken daarentegen slinken lichtjes. Meer weten? Bij LimburgActueel verder lezen!

Derdebetaler blijft populair bij huisartsen: raadplegingen nemen toe
Foto: Pixabay“In 2016 hebben we bijna 3 miljoen prestaties van huisartsen verwerkt”, vertelt dr. Lore De Raeve, directeur van LTD3, dat met ruim 2.200 aangesloten huisartsen de grootste tariferingsdienst is van België. Grootste slokoppen hierbij zijn de raadplegingen. Zo verwerkte LTD3 in 2016 ruim 1,5 miljoen raadplegingen in derdebetaler, een stijging van 8,4 procent tegenover 2015 en maar liefst 28,4 procent ten opzichte van 2014. In het laatste kwartaal van 2015 werd de derdebetalersregeling verplicht voor raadplegingen bij patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming. “Toen zagen we meteen een sterke stijging van het aantal raadplegingen in derdebetaler. En die stijging zette zich dus ook voort in 2016”, zegt De Raeve.

Technische prestaties onder de loep
Het aantal huisbezoeken in derdebetaler daalt lichtjes. Terwijl de huisartsen in 2015 via LTD3 nog 608.890 huisbezoeken aanrekenden, daalde dit aantal in 2016 tot 587.401 (-3,5%). “Er lijkt een verschuiving naar de raadplegingen te zijn. Met de komst van de verplichte derdebetaler kan de sociaal zwakkere groep namelijk genieten van deze regeling, wanneer ze bij de dokter op raadpleging gaan”, aldus De Raeve.

Naar jaarlijkse gewoonte neemt LTD3 ook de aanrekening van de technische prestaties onder de loep. Dit zijn ingrepen zoals het nemen van een elektrocardiogram (ECG) van het hart, het wegnemen van wratjes of het hechten van een wonde. Het aantal in derdebetaler bleef vrijwel behouden tegenover 2015. De top 3 van meest uitgevoerde technische prestaties zijn nog steeds het ECG, cryotherapie en het wegnemen van oppervlakkige tumoren.

Moeite om cash op tafel te leggen
LTD3 ziet verder een opmerkelijke stijging bij de geneesheer-specialisten. “Bij hen zijn het voornamelijk de technische prestaties die in derdebetaler aangerekend worden”, vertelt De Raeve. “En ook daar merken we dat specialisten vaker een beroep doen op onze diensten.” Deze opmerkelijke stijgingen zijn te verklaren door de groeiende bekendheid van derdebetaler bij zowel artsen als patiënten. Patiënten kennen het principe van derdebetaler immers van bij hun huisarts en vragen bij de specialist of die het ook wil toepassen, omdat ze het vaak moeilijk hebben om het volledig honorarium cash op tafel te leggen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139