LimburgActueel.beMinister De Block test thuishospitalisatie bij Jessa-patienten

Door Redactie - 10 maart 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Het project 'Thuisbehandeling met intraveneuze antibiotica' van het Jessa Ziekenhuis is het enige Limburgse pilootproject rond thuishospitalisatie, dat bovendien steun krijgt van minister Maggie De Block. Aan de hand van in totaal twaalf goedgekeurde pilootprojecten wil De Block een aantal ideeën rond een nieuwe ziekenhuisfinanciering in België uittesten in de praktijk. Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel.

Minister De Block test thuishospitalisatie bij Jessa-patienten
Foto: PixabayIn het kader van het project 'Thuisbehandeling met intraveneuze antibiotica' krijgen patiënten die langdurig in het Jessa Ziekenhuis moeten verblijven de mogelijkheid om deze behandeling thuis te volgen. Concreet gaat het om mensen met één van de volgende aandoeningen: chronische prostaatontsteking, bot- en gewrichtsinfecties, spondylodiscitis, hartklepinfecties, neurosyfilis en neuroborreliose. Het Jessa Ziekenhuis verwacht dat in een eerste fase ongeveer 50 patiënten op jaarbasis gebruik zullen kunnen maken van de thuisbehandeling. Later kunnen de indicaties uitgebreid worden en komt een groter aantal patiënten in aanmerking.

Duidelijke procedures
De therapie moet thuis in een veilige omgeving worden toegediend. Patiënten zullen goed geënformeerd worden over het verloop van de behandeling. De huisarts en de specialist in het ziekenhuis volgen de patiënt nauwgezet op. Er zijn duidelijke en schriftelijke procedures opgesteld voor alle medische handelingen. Ook de noodzakelijke handelingen in geval van noodsituaties zijn duidelijk beschreven. Daarnaast beschikken alle zorgverleners over een digitaal platform om gegevens over de behandeling uit te wisselen.

Multidisciplinair team aan huis
De start van de therapie gebeurt in het ziekenhuis. Als de patiënt goed reageert op de ingestelde therapie, wordt de verdere zorg thuis georganiseerd. Hiervoor wordt samengewerkt met de huisartsenkringen in de omgeving, de thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele-Kruis Limburg en de logistieke partner Remedus.

Volgens minister Maggie De Block houdt thuishospitalisatie verschillende voordelen in. "De patiënt krijgt zorg op maat van de behandelende arts en een multidisciplinair team in de eigen vertrouwde en comfortabele thuisomgeving. Familie en vrienden kunnen meer tijd doorbrengen met haar of hem, aangezien ze zich niet naar het ziekenhuizen moeten verplaatsen en geen rekening moeten houden met bezoekuren."

De Block heeft in april 2015 haar plan van aanpak al voorgesteld voor de hervorming van het ziekenhuislandschap en de ziekenhuisfinanciering. Het doel is om de zorgkwaliteit voor de patiënt te verbeteren en de beschikbare middelen efficiënter in de zetten, met de gewijzigde behoeften van de patiënt als uitgangspunt.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139