LimburgActueel.beInternationaal gelauwerde Van Hoeydonck exposeert in Hasselt

Door Redactie - 09 maart 2017 - 3500 - Cultuur

Tot 17 april kan je in de Eastmen gallery op de Zuivelmarkt in Hasselt gaan kennismaken met de fascinatie voor planeten van de internationaal gelauwerde Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Met zijn werk 'Fallen Astronaut' is hij nog altijd de eerste en enige kunstenaar op de maan. Lees er alvast meer over bij LimburgActueel!

Internationaal gelauwerde Van Hoeydonck exposeert in Hasselt
Foto: D.VrevenHet hele leven van Antwerpenaar Paul Van Hoeydonck staat permanent in het teken van kunst. Hij heeft een niet aflatende belangstelling voor de aanwezigheid van de mens in de ruimte en gaf de planeten en de constellaties een plaats in zijn schilderijen. Hij is ondertussen een kranige negentiger die nog dagelijks schildert en in de Eastmen Gallery in Hasselt kan je tot 17 april zijn recente schilderijen van 2016 en 2017 gaan bekijken rond planeten.

Paul Van Hoeydonck is naast beeldhouwer, schilder en tekenaar ook graficus en collagekunstenaar. Hij is één van de grote bezielers van de G58 Hessenhuis beweging. Zo was hij destijds de enige Belg die aanwezig was op de internationale Zero-tentoonstelling in het Guggenheim van New York. Hij stelde tentoon in de grootste gallerijen van Europa tot op de Biënnale van Venetië en Amerika werd een tijdlang zijn tweede thuishaven. Hij werkte met grote namen samen als Lucio Fontana, Piero Manzoni en Tinguely.

Apollo 15
In 1971 werd zijn alumium beeldje van 8,5 cm 'Fallen Astronaut' op de maan geplaatst. Het was het eerste, en tot op heden het enige, kunstobject op de maan. Paul Van Hoeydonck raakte alzo bevriend met de toenmalige president Nixon en hij heeft een replica van het beeldje altijd op zak als een soort talisman. Het beeldje is op de maan gekomen doordat de bemanning van de Amerikaanse Apollo 15 ruimtemissie een persoonlijk gebaar wilde maken ter ere van de Amerikaanse astronauten en Sovjet-kosmonauten die hun leven gegeven hadden voor de ontwikkeling van de verkenning van de ruimte.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139