LimburgActueel.be85 procent van schoolverlaters kampt met solicitatiestress

Door Redactie - 09 maart 2017 - 0000 - Samenleving

Maar liefst 85 procent van de Limburgse schoolverlaters ondervindt stress voor het eerste sollicitatiegesprek. Dat komt voornamelijk omdat jongeren onvoldoende hun talenten en sterktes kennen en onzeker zijn over de vraag wat hun valkuilen zijn, zo bevestigen heel wat werkgevers. Ziekenfonds De Voorzorg Limburg komt daarom met een oplossing: 'De sollicitatiehacker'. Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel!

85 procent van schoolverlaters kampt met solicitatiestress
Foto: PixabayUit een bevraging van De Voorzorg bij 800 jongeren tussen 18 en 30 jaar blijkt dat 85 procent sollicitatiestress heeft. Voor één op de vijf van hen is de stress zo groot dat ze de nacht voor het gesprek niet kunnen slapen. Uit een rondvraag bij enkele Limburgse werkgevers blijkt dat stress en een gebrek aan zelfkennis een verkeerde indruk kunnen scheppen van de kandidaat bij het eerste gesprek.

“Als jongeren meer inzicht hebben in hun eigen talenten, maar ook in hun valkuilen, tonen ze hun toekomstige werkgever dat ze over zelfkennis beschikken. Dat inzicht zorgt er tegelijkertijd voor dat ze zelfverzekerd naar een gesprek kunnen gaan. Zo maken ze een betere eerste indruk bij hun potentiële werkgever", stelt Tony Coonen, federaal secretaris van De Voorzorg Limburg.

Clichéantwoorden 
Dé ultieme hamvraag in ieder sollicitatiegesprek is: wat zijn jouw sterktes en jouw valkuilen? Volgens de werkgevers is het belangrijk dat de opgesomde eigenschappen worden beargumenteerd. Op die manier kan de sollicitant tonen dat hij heeft nagedacht over zichzelf. In realiteit verkiezen sollicitanten vaak een clichéantwoord dat ze niet tot weinig kunnen onderbouwen. 

Carrièreprofiel
Ziekenfonds De Voorzorg komt nu met een oplossing. “De sollicitatiehacker is een online-test gebaseerd op een sociaal-wetenschappelijk onderzoek, die je gratis kan doen op www.opeigenbenenstaan.be. Op basis van je antwoord op 16 herkenbare situaties krijg je je eigen carrièreprofiel te zien. Je ontdekt je sterktes en valkuilen op de werkvloer en ontvangt sollicitatietips op maat. Het resultaat geeft je meer zelfkennis waardoor je meer ontspannen naar het sollicitatiegesprek gaat en dat ook succesvoller zal verlopen”, legt Coonen uit.

Smijten in de toekomst
De sollicitatiehacker maakt deel uit van de Op Eigen Benen Staan-campagne van De Voorzorg. “Met die campagne willen we jongeren motiveren om hun talenten en passies verder te ontwikkelen en zich te smijten in een toekomst die ze echt willen. Via ‘De sollicitatiehacker’ willen we jongeren empoweren om uit te blinken op het sollicitatiegesprek en daardoor een stap dichter bij hun droomjob te komen. Bovendien leren ze vacatures beter ‘lezen’, en kunnen ze meer gericht op zoek gaan naar jobs die op hun lijf geschreven staan”, besluit Coonen.

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139