LimburgActueel.beEffecten van Brexit vandaag al voelbaar in onze provincie

Door Redactie - 08 maart 2017 - 0000 - Economie

6 op de 10 exporterende Limburgse bedrijven ondervinden vandaag al nadelige effecten van de Brexit-beslissing, ook al moeten de officiële onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie nog opgestart worden. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisaties UNIZO Limburg en VKW Limburg bij 215 Limburgse internationaal actieve bedrijven. Bij de bedrijven die vandaag naar het VK exporteren, heeft 45 procent schade door duurdere producten omwille van de gewijzigde wisselkoers van het Britse pond. En 1 op 5 stelt vast dat Britse bedrijven nieuwe contracten uitstellen.

Effecten van Brexit vandaag al voelbaar in onze provincie
Foto: archiefbeeldOp lange termijn verwachten 7 op 10 bedrijven een daling van de omzet uit hun export naar het VK, waarvan 2 op 10 zelfs een substantiële daling. Om die daling op te vangen lonken de Limburgse bedrijven vooral naar andere landen (8 op 10), of naar meerverkoop in België (1 op 6).

Risicobeheersing
“Dit zijn opmerkelijke cijfers die aangeven hoe belangrijk het is om internationaal actieve KMO’s te sensibiliseren”, aldus Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. “Zeker omdat het gaat om een eenvoudige procedure van risicobeheersing die er ook voor KMO’s is. Die 37 procent die zich indekt tegen wisselkoersrisico’s is veel te weinig, zeker wanneer we vaststellen dat reeds 28 procent dit al voor de Brexit-beslissing had ingedekt. Wij kunnen ondernemers enkel aanraden om zich in te dekken, want deze vorm van risico-beheersing is niet alleen weggelegd voor grotere bedrijven. Het is duidelijk dat heel wat kleine en middelgrote bedrijven ook een schakel zijn in het economisch verkeer naar het VK.”

Door zure appel bijten
“Erover blijven zeuren heeft echter geen zin. We zullen door de zure appel heen moeten bijten", stelt gedelegeerd bestuurder VKW Limburg Ruben Lemmens. "Gelukkig denkt ook de Limburgse ondernemer er zo over. Positief is in ieder geval dat de overgrote meerderheid van de  Limburgse exporterende bedrijven voorzorgen neemt waar mogelijk, maar tegelijkertijd ook ambitieus is om elders eventuele verliezen van marktaandeel te compenseren en hiervoor hun strategie aan te passen. Makkelijk zal het niet worden, maar met durf en daadkracht gaat moeilijk ook. Zo kennen we onze Limburgse ondernemers.  We hameren er wel op dat ook bij de politici in de eerste plaats de economische en handelsbelangen van onze bedrijven voorop staan.” 

Rondetafel
Gezien het belang van de Brexit-problematiek voor onze Limburgse ondernemingen, organiseren VKW Limburg en UNIZO Limburg binnen enkele weken ook een rondetafel met de Limburgse Europarlementsleden Hilde Vautmans en Ivo Belet. Ondernemers kunnen zo via een persoonlijk contact met de EP-leden hun specifieke vragen stellen en ook de verdere ontwikkeling van de onderhandelingen in een rechtstreeks contact blijven volgen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139