LimburgActueel.beLimburg blijft trouw aan de bus

Door Redactie - 08 maart 2017 - 0000 - Actueel

Waar in de rest van het land het gebruik van het openbaar vervoer minder populair wordt onder de werknemers, houden trein en bus in Limburg wel stand. Dat blijkt uit de tweede mobiliteitsbarometer van hr-dienstverlener Acerta. Limburg is de provincie met het meeste busgebruik en dit nam in 2016 zelfs nog toe. 4,2 procent van de Limburgse werknemers verplaatst zich met de bus naar het werk. De auto blijft veruit het populairste vervoersmiddel onder de Limburgers. Ondanks dat Limburg nog steeds achterop hinkt wat fietsgebruik betreft, wint de fiets ook aan populariteit in onze provincie.

Limburg blijft trouw aan de bus
Foto: archiefbeeldEen doorsnee Limburger legt dagelijks gemiddeld 21 kilometer af tussen werk en woonplaats, wat onmiddellijk de grootste afstand is die Vlaamse werknemers moeten overbruggen. Bovendien gaan ze in tegen de nationale tendens: tegenover 2016 stijgt de afstand lichtjes, terwijl deze in alle andere provincies daalt. Nochtans verlaat 79,8 procent van de Limburgse werknemers de provinciegrenzen niet om te gaan werken.

Limburgers bleven in 2016 opvallend meer voor de bus kiezen als vervoermiddel dan andere Belgen. 4,2 procent van hen neemt voornamelijk de bus naar het werk. Dat is 36 procent meer dan in de andere Belgische provincies. Net zoals vorig jaar doen enkel de Brusselse bussen het beter met 6,2 procent. Al zagen we in Brussel een daling van 10 procent van het busgebruik ten opzichte van 2015, terwijl we in Limburg een lichte stijging zagen met 0,6 procent.

Treingebruik sterk onder gemiddelde
“Het gebruik van het openbaar vervoer is vaak sterk afhankelijk van de locatie waar de werkgever gevestigd is en biedt dus niet altijd een geschikt alternatief voor de wagen”, duidt Gert Mertens, Kantoordirecteur Limburg bij Acerta. “Zo zijn er in Limburg ook slechts 1,3 procent van de werknemers die kiezen voor de trein om hun bestemming binnen of buiten de provincie te bereiken. Ondanks dat het treingebruik in Limburg niet wijzigde ten opzichte van 2015, ligt de provincie nog steeds sterk onder het Belgische gemiddelde van 2,4 procent.”

Koning auto
De auto blijft uiterst populair. Ook in Limburg, waar net zoals in 2015 75 procent van de werknemers zich geregeld met de wagen verplaatst naar het werk. Van alle Vlaamse provincies wordt in Limburg het vaakst voor de auto gekozen. Limburg bevindt zich wat wagengebruik voor het woon-werkverkeer betreft 5,8 procent hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Het aantal bedrijfswagens nam ook tussen 2015 en 2016 in Limburg toe met 8,8 procent. In 2016 ging 9,9 procent van de Limburgers naar het werk met een bedrijfswagen.

“Het voordeel van de privéwagen is dat hij de flexibiliteit en de vrijheid biedt die het openbaar vervoer niet 100 procent kan geven. Bovendien is duidelijk dat vooral de aanschaf van de wagen een belangrijke investeringskost is. De kostprijs voor het gebruik van de wagen lijkt vandaag niet voldoende hoog te zijn om de werknemer te overtuigen zich voor zijn woon-werkverplaatsingen een abonnement aan te schaffen voor het openbaar vervoer”, besluit Mertens.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139