LimburgActueel.beEDF Luminus en KRC Genk werken aan CO2-neutraal stadion

Door Redactie - 07 maart 2017 - 3600 - Sport

EDF Luminus en KRC Genk kondigden in juni 2016 hun samenwerking aan om de Luminus Arena tegen 2020 CO2-neutraal te maken. De eerste werken zijn nu afgerond. De stookketels werden vervangen en de verwarming werd geautomatiseerd met als resultaat een halvering van het verbruik.

EDF Luminus en KRC Genk werken aan CO2-neutraal stadion
Foto: archiefbeeldEDF Luminus en KRC Genk stelden een actieplan in 4 fases op om verschillende werken uit te voeren aan het stadion met als objectief om tegen 2020 CO2-neutraal te zijn. Tijdens fase 1 werden twee atmosferische gasketels voor de veldverwarming, het spelershome, de fitnessruimte en kantoren vervangen door twee condenserende ketels van de nieuwste generatie. Deze nieuwe ketels verbruiken de helft minder dan de oude ketels.

Daarnaast werd ook de verwarming geautomatiseerd en werden circulatiepompen vervangen door intelligente types. De verwarming kan nu op voorhand geprogrammeerd worden rekening houdend met de kalender van wedstrijden, openingsuren van het restaurant, evenementen, enz. Ook is de temperatuur voortaan flexibel instelbaar per ruimte. De circulatiepompen moeten nu niet meer 24/7 draaien, maar draaien slechts nog 25 procent van de tijd, enkel en alleen wanneer dit nodig is.

Bij aanvang van de werken bedroeg de CO2-uitstoot van de Luminus Arena 1100 ton. Dankzij de werken uitgevoerd in fase 1 en de omschakeling naar een groenestroomcontract zal in 2017 maar liefst 460 ton CO2-uitstoot bespaard worden, oftewel een kleine 42 procent van het totaal.

Tijdens de volgende fases worden op intelligente wijze de nullastverliezen aangepakt, koeling en verwarming worden via sensoren gekoppeld met het gebouwbeheersysteem en alle energiestromen worden via een systeem van energiemonitoring- en bewakingcontinu opgevolgd. Verder zullen 400 zonnepanelen op het dak worden geplaatst, laadpalen voor elektrische wagens geïnstalleerd en nog veel meer. Fase 2 start in april van dit jaar.

Voorbeeldfunctie
Iedereen kan zijn steentje bijdragen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ook voetbaltempels en dat heeft KRC Genk goed begrepen. “We zijn trots op de resultaten van de eerste fase die we samen met Luminus kunnen voorstellen. De Luminus Arena CO2-neutraal in 2020 is voor KRC Genk om verschillende redenen een belangrijk project", legt CEO Patrick Janssens uit. "Eerst en vooral omwille van onze maatschappelijk rol in de regio. Als gemeenschapsclub hebben we een voorbeeldfunctie. Ook de besparingen die het project ons als club oplevert zijn relevant, zoals ook blijkt uit de resultaten. Energieverbruik kan anders, beter voor de maatschappij en efficiënter, en die boodschap brengen we ook graag aan onze supporters.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139