LimburgActueel.beDialoog tussen Japanse en westerse mode in Modemuseum Hasselt

Door Dominique Vreven - 06 maart 2017 - 3500 - Toerisme

In het kader van het Yokoso-festival rond 25 jaar Japanse tuin, pakt het Modemuseum van Hasselt tot 3 september uit met een zinnenstrelende expo die de blik richt op Japan. De tentoonstelling ‘Across Japan’ exploreert de unieke kruisbestuiving tussen Japanse en westerse mode met markante creaties van onder meer Kenzo Takada, Issey Miyake, Rei Kawakubo en Yohji Yamamoto.

Dialoog tussen Japanse en westerse mode in Modemuseum Hasselt
Foto's: D.VrevenMet de tentoonstelling ‘Across Japan’ toont het Modemuseum van Hasselt het sterke merk, dat de Japanse mode sinds de vroege jaren 1980 geworden is. Ze zet de toon voor modetrends wereldwijd, in streetwear en couture. De collecties van de Japanse ontwerpers Yohji Yamamoto en Rei Kawakubo in Parijs in de vroege jaren 1980 vormen een keerpunt in de geschiedenis. Met hun rafelige, loszittende en gescheurde zwarte ontwerpen schudden ze de kledingindustrie grondig door elkaar en introduceren ze een totaal nieuw modeconcept.

“In de jaren tachtig van de twintigste eeuw introduceren de Japanse avant-garde ontwerpers intrigerende innovaties met een onmiskenbare impact op de westerse mode”, stelt conservator MMH Karolien De Clippel. “Ze geven een radicaal nieuwe uitdrukking aan creativiteit en dagen gevestigde noties van status en seksualiteit uit." Westerse ontwerpers laten zich niet onbetuigd en antwoorden hierop met eigen interpretaties van de ‘Japanse’ esthetiek.’

De klemtoon van de expo ligt voornamelijk op de mode van de laatste vijfendertig jaar, maar er is ook aandacht voor de historische context. De fascinatie voor Japan in het Westen is niets nieuws en kent een lange traditie die teruggaat tot de 17de eeuw. Tot 3 september staan in het Modemuseum creaties en silhouetten opgesteld van grote ontwerpers en huizen als Paul Poiret, Balenciaga, Viviane Westwood, Viktor &Rolf, Hanae Mori, Kenzo Takada, Issey Miyake, Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto, Iris van Herpen of nog Maison Margiela en Ann Demeulemeester.

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139