LimburgActueel.beJessa Ziekenhuis pakt uit met co-sleepers op kraamafdeling

Door Redactie - 06 maart 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Het Jessa Ziekenhuis heeft zes zogenaamde co-sleepers in gebruik genomen. Dat zijn babybedjes die met één kant open tegen de zijkant van het bed van de moeder kunnen worden geplaatst. Het gaat om een primeur in Limburg. "De co-sleeper helpt jonge moeders om een fysieke en emotionele band met hun baby op te bouwen. Na bijvoorbeeld een keizersnede kun je immers niet zomaar uit bed om je huilende baby op te pakken", weet hoofdvroedvrouw Liesbeth Wuyts.

Jessa Ziekenhuis pakt uit met co-sleepers op kraamafdeling
Foto: Virga Jesse ZiekenhuisDe eerste dagen na de geboorte zijn cruciaal voor het hechtingsproces tussen de moeder en haar baby. Maar wat als je enkele dagen aan je bed gekluisterd bent? "Een co-sleeper biedt een handige én veilige oplossing", aldus Wuyts op de afdeling materniteit van het Jessa Ziekenhuis. "De baby mee in bed nemen is niet zonder gevaar. Want val je in slaap, dan kan het zomaar gebeuren dat je baby uit bed tuimelt. Dankzij een co-sleeper heb je je baby altijd binnen handbereik, zonder dat je zelf uit bed moet."

Uitvoerig getest
De meeste co-sleepers die in de reguliere handel te verkrijgen zijn, voldoen niet aan de strenge veiligheidseisen van het Jessa Ziekenhuis. "We hebben enige tijd moeten zoeken naar het juiste type. De dienst Preventiebeleid van het Jessa Ziekenhuis heeft de bedjes uitvoerig getest op hun veiligheid. We onderwerpen ze bovendien elk jaar opnieuw aan een controle. Ook de aanbevolen richtlijnen inzake veiligheid van Kind & Gezin worden gerespecteerd."

Uitbreiden naar alle kamers
Sabrina Robben, net in het Jessa Ziekenhuis via een keizersnede bevallen van Enrica, is alvast blij dat ze op elk moment van de dag haar baby kan aanraken. "Lichamelijk contact maakt Enrica rustig. Ik moet gewoon mijn hand naar haar uitsteken als ze begint te huilen. Zowel mijn dochter als ikzelf slapen 's nachts beter, doordat ik niet moet opstaan om haar te sussen of voeding te geven."

Het Jessa Ziekenhuis haalt als eerste ziekenhuis in Limburg co-sleepers in huis. "We willen het goede voorbeeld geven. Hopelijk volgen andere ziekenhuizen ons initiatief." In eerste instantie worden de co-sleepers ingezet in ziekenhuiskamers van moeders die een keizersnede hebben gehad. "We gaan dit jaar verder uitbreiden, om zo op termijn alle kamers van de kraamafdeling van co-sleepers te kunnen voorzien", besluit Wuyts.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139