LimburgActueel.beVergrijzende verpleegkundigen krijgen straks geen opvolgers

Door Redactie - 03 maart 2017 - 0000 - Economie

De afgelopen vijf jaren steeg het aantal verpleegkundigen ouder dan 50 in Limburg met 42 procent. Daartegenover staat een toename van het aantal jongere verpleegkundigen, jonger dan 30 jaar met 17 procent. Gezien de te lage instroom van nieuwe arbeidskrachten is de vervanging van de verpleegkundigen die in de komende jaren op pensioen gaan erg problematisch geworden.

Vergrijzende verpleegkundigen krijgen straks geen opvolgersGedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg Erik Gerits: “Bovendien wordt het probleem in Limburg nog verscherpt door het feit dat de vergrijzing in onze provincie in de komende jaren veel sneller toeneemt dan in Vlaanderen, waardoor er een bijkomende nood aan zorg ontstaat.”  De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM Limburg onderneemt al verschillende jaren acties voor de promotie van zorgopleidingen en zorgberoepen. Voorzitter POM Limburg, gedeputeerde Erik Gerits: “Mede dankzij deze acties is het aantal verpleegkundigen jonger dan 30 jaar de afgelopen vijf jaren met 17% gestegen. Een forse toename, maar onvoldoende om het sterk toenemend aantal verpleegkundigen ouder dan 50 jaar, die straks de arbeidsmarkt verlaten, te vervangen.

Onder impuls van de POM en met middelen uit het SALK hebben verschillende zorg-organisaties daarom nieuwe arbeidsformules en organisatieontwikkelingen uitgetest. Het doel is om via innovatieve arbeidsorganisatie het werk voor de zorgverlener ook in de toekomst werkbaar te houden en om de kwalitatieve zorgverlening in Limburg te waarborgen.” In totaal werden 12 cases uitgewerkt. “De efficiëntiewinsten die gepaard gaan met innovatieve arbeids-organisatie moeten hen motiveren om deze principes ook binnen hun eigen organisatie toe te passen. Zo positioneert Limburg zich als voortrekker op het vlak van innovatieve arbeidsorganisatie in de zorgsector”, aldus gedeputeerde Erik Gerits.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139