LimburgActueel.beVirga Jesse verzamelt vrienden

Door Redactie - 02 maart 2017 - 3500 - Cultuur

In aanwezigheid van gouverneur Herman Reynders en Hasselts burgemeester Nadja Vananroye werd  het steunfonds 'Vrienden van de Virga Jessefeesten' opgericht. De Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten behoren tot het cultureel erfgoed van Hasselt. Sinds 1682 wordt het Virga Jessebeeld door de straten van de stad gedragen.

Virga Jesse verzamelt vrienden
Foto: Virga Jesse Roland HermansDoorheen de eeuwen is deze traditie tot een bijzonder cultureel feest uitgegroeid waar honderdduizenden bezoekers aan deelnemen. De ommegang met haar tweeduizend deelnemers, de rotten of straatcomités die hun buurt decoreren, de vele verenigingen die tijdens de feestperiode een optreden verzorgen en de vele Hasselaren die vrienden en familie uitnodigen, … Ieder zevende jaar zorgt de dynamiek van de Virga Jessefeesten voor een bijzondere sfeer van ontmoeting en verbondenheid.

Maar ook in de toekomst

Danny Quanten en Edward Smeets, die samen met een aantal vrijwilligers dit initiatief op touw zetten: “De Vrienden van de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten willen de toekomst van de zevenjaarlijkse traditie mee veilig stellen.De kracht van de Virga Jessefeesten zijn honderden handen die samenwerken, een dynamiek vol ontmoetingen, verbondenheid en hoop. Daarom roepen we Hasselaren op om vriend te worden van de Virga Jessefeesten. Op die manier wordt een stuk cultureel erfgoed voor de toekomst bewaard met de  realisatie van de ommegang en de projecten van het Virga Jessecomité vzw”.

Eerste leden van niveau

De initiatiefnemers zijn blij dat zowel gouverneur Herman Reynders als burgemeester Nadja Vananroye de eerste vrienden geworden zijn en het initiatief daarmee steunen. “ Onze samenleving heeft in deze tijden nood aan verbondenheid tussen de mensen van allerlei gezindheden en overtuigingen. De Virga Jessefeesten in Hasselt zijn feesten van dankbaarheid en hoop en daarom zo belangrijk! Ze zijn diep geworteld in de geschiedenis van Hasselt en daarom zo kostbaar. Het is nodig dit initiatief te koesteren en over te dragen aan de komende generaties” aldus burgmeester Nadja Vananroye.

Gouverneur Herman Reynders treedt dit bij: “Die verbondenheid die ik elke keer weer ervaar is schaars goed en dus waardevol om te steunen. Bovendien zie ik ook dat mijn collega ,Theo Bovens  in Nederlands Limburg het initiatief van de Heiligdomsvaart een warm hart toedraagt en zo het belang van de Zevenjaarlijkse ommegangen in de Euregio samen met Tongeren en Aken mee uitdraagt”

Praktisch: 
‘Vriend’ worden kan door een storting te doen aan het fonds ‘Vrienden van de Virga Jessefeesten’ op rekening IBAN: BE10 0000 0000 0404 – BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met als mededeling 016/1840/00059.

Meer informatie over het fonds op  www.virgajessefeesten.be/vrienden


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139