LimburgActueel.beKwart eeuw Japanse Tuin Hasselt

Door Redactie - 01 maart 2017 - 3500 - Toerisme

In 1992 opende in Hasselt een curiosum. Vandaag in 2017 bestaat de Japanse Tuin van Hasselt 25 jaar en is het een gevestigde waarde. De Tuin zelf, maar ook in andere Hasseltse cultuurhuizen zal bij deze gelegenheid de programmering een Japans tintje krijgen. Het resultaat van deze samenwerking werd gebundeld in het Yokoso Festival.

Kwart eeuw Japanse Tuin Hasselt
foto: vtmOp 20 november 1992 werden de poorten van de Japanse Tuin in Hasselt officieel geopend voor het publiek. Het was het langverwachte geschenk van de Japanse zusterstad Itami, die in 1990 een beiaard had gekregen van Hasselt. Zowel de tuin als de gebouwen zijn dan ook ontworpen door Japanners. Gedurende ongeveer een half jaar had de Stad Hasselt zelfs Japanse werklui op bezoek die hielpen bij de creatie. De Tuin is dus authentiek en met zijn 2,5 hectare meteen ook de grootste van Europa.

In het eerste openingsjaar had de Tuin al meteen meer dan 73 000 bezoekers. Na de piek fluctueerde het naar een gemiddelde van 55 000 bezoekers per seizoen. Het feestjaar in 2016 rond 150 jaar diplomatieke relaties tussen Japan en België was goed voor een piek en er werden meer dan 67 000 bezoekers geteld. De missie van de Japanse Tuin om de Japanse cultuur aan zoveel mogelijk mensen kenbaar te maken, en zo ook diversiteit en wederzijds begrip te promoten.

Voor zijn 25ste verjaardag besloot de Tuin echter om het nog breder aan te pakken. Niet enkel in de Tuin zelf, maar ook op verschillende locaties in Hasselt zal de Hasselaar en toerist van allerlei aspecten van de Japanse cultuur kunnen proeven. Mode, theater, dans, literatuur en andere onderwerpen komen aan bod. Deze stadsbrede samenwerking werd gebundeld onder de noemer ‘Yokoso Festival’, een initiatief dat ook mee gesteund wordt door de provincie Limburg. Yokoso betekent letterlijk ‘welkom’ in het Japans. Daarmee wil het gastvrije Hasselt iedereen (opnieuw) welkom heten in de Stad en in de Japanse Tuin.

Het eerste evenement van de Tuin is meteen een knaller. Chloë en Magali Szpyt, de winnaars van Mijn Pop-up restaurant 2016, zullen er pop-up restaurant YĆ«gen uitbaten. De bezoekers genieten er van lunch en diner, een mix van Westerse gerechten met Japanse toets, wel op reservatie.


meer info www.japansetuin.be en www.yokosofestival.be


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139