LimburgActueel.beMinister Gatz ontdekt stukje familiegeschiedenis in Hasselt

Door Dominique Vreven - 28 februari 2017 - 3500 - Cultuur

In het Stadsmus in Hasselt loopt momenteel een tentoonstelling over Hasselts keramiekwerk dat destijds overal bejubeld werd omwille van zijn bijzondere kwaliteit en innovatieve karakter. De overgrootvader van Minister Sven Gatz was destijds directeur van de Hasseltse keramiekfabriek.

Minister Gatz ontdekt stukje familiegeschiedenis in Hasselt
Foto: Stad HasseltDe Verzamelaarsunie Hasselts Keramiek vzw verzamelt en onderzoekt de geschiedenis van de Hasseltse keramiekfabriek, die tussen 1895 en 1954 op de plaats van de huidige Provinciale Bibliotheek Limburg stond. Via een Brusselse tegelverzamelaar legde de vzw de hand op een map met 19 documenten uit 1903 en 1904. Daarbij zaten een aantal brieven die geschreven werden door Alphonse Gatz, die van 1900 tot 1915 commercieel directeur was van de Hasseltse keramiekfabriek. Alphonse Gatz bespreekt in die briefwisseling een bestelling met een klant uit Heusy bij Verviers. Het document geeft een interessante inkijk op het commerciële beleid van de keramiekfabriek tijdens haar bloeiperiode.

Minister van Cultuur Sven Gatz: ‘Dat mijn overgrootvader directeur was van de keramiekfabriek, was voor mij niet nieuw. Een tijd geleden had ik bij toeval ontdekt dat het gebouw in de Brusselse Melsensstraat, waar vandaag het secretariaat van Open Vld is gevestigd, door het bedrijf van mijn overgrootvader was betegeld. Maar het is natuurlijk heel leuk om documenten in zijn handschrift onder ogen te krijgen. Het is altijd boeiend een stukje familiegeschiedenis te ontdekken.’ Op de expo’Blankenbergse Irissen’ kan je talrijke pronkstukken van de fabriek gaan herontdekken.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139