LimburgActueel.be500.000 euro voor ophaalgebouw op voormalige mijnsite in Heusden-Zolder

Door Kris Pattyn - 27 februari 2017 - 3550 - Actueel

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 499.713,28 euro toe aan het gemeentebestuur van Heusden-Zolder voor de verdere restauratie van het ophaalgebouw op de voormalige mijnsite van Heusden-Zolder.

500.000 euro voor ophaalgebouw op voormalige mijnsite in Heusden-Zolder
FOTO: Copyright Onroerend ErfgoedDit unieke stuk industrieel erfgoed prijkt sinds 1995 op de lijst van beschermde monumenten. Het gebouw bestaat uit drie verschillende ophaalmachinegebouwen, een compressorenzaal en het onderdek. “Vandaag doet de historische mijnsite dienst als modern bedrijvenpark. Deze herbestemming zorgt er voor dat dit waardevol erfgoed blijft behouden,” aldus minister- president Bourgeois.

“In een eerste restauratiefase is in 2013 al een onroerenderfgoedpremie van 3,2 miljoen euro toegekend, vervolgt Bourgeois. “Toen is een groot gedeelte van het immense gebouw gerestaureerd en is het Centrum voor Volwassenonderwijs ‘De Verdieping’ erin ondergebracht.” Met deze restauratiepremie zal het ophaalgebouw verder water – en winddicht gemaakt worden. Bedoeling is om nadien ook de schouwburg, artiestenloges, een theaterzaal, het Muzecafé en kantoren van cultuurcentrum De Muze onder te brengen in het gebouw.

In een aansluitende nieuwbouw krijgen een balzaal, muziekstudio’s en bergruimtes onderdak. De meeste beschermde gebouwen op de site kregen al een nieuwe bestemming. Het voormalig badhuis herbergt het Centrum voor Duurzaam Bouwen, het administratief hoofdgebouw wordt nog steeds gebruikt als kantoorgebouw, nu voor diverse ondernemingen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139