LimburgActueel.beNorbord Genk breidt 'short sea volume' gestaag uit

Door Redactie - 02 maart 2017 - 3600 - Economie

Norbord nv in Genk maakt deel uit van de Norbord Groep, wereldwijd één van de grootste producenten van OSB-platen. Voor de productie van die platen wordt uitsluitend rondhout gebruikt, met name naaldhout en enkele loofhoutsoorten. Voor de aanvoer maakt Norbord dankbaar gebruik van zijn ideale ligging aan het Albertkanaal. Het aandeel 'short sea shipping' van de totale aanvoer over het water blijft stijgen. Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel.

Norbord Genk breidt 'short sea volume' gestaag uit
Foto: Norbord GenkIn 2014 maakte de aanvoer naar Genk via het water ongeveer 40 procent uit van de totale aanvoer van rondhout. Van die aanvoer over de waterweg werd 60 procent via short sea shipping (SSS) verscheept, wat vooral te wijten was aan het feit dat veel naaldhout werd ingevoerd via de hoofdvestiging in Schotland.

"Onder invloed van de wisselkoersen daalde de aanvoer via het water in 2015 tot ongeveer één derde van de totale aanvoer. Toch werd 43 procent daarvan nog aangebracht via SSS, door het gebruik van andere routes onder meer vanuit de Baltische staten", legt manager Rosie Cardeynaels toe.

"In 2016 gingen de cijfers voor rondhoutaanvoer via de waterweg opnieuw in stijgende lijn naar bijna 40 procent, ruim de helft daarvan gebeurde via SSS. Deze stijging van 10 procent vertaalt zich in een globaal aangevoerde 95.000 ton via short sea coasters."

Norbord blijft tevens sterk gefocust op zijn lokale markt en houdt dan ook vast aan deze aanvoerstroom. Ondertussen volgt de OSB-producent het investeringsprogramma van de waterwegbeheerder voor verhoging van de bruggen op het Albertkanaal op de voet. “Zo’n verhoging tot 9,1 m doorvaarthoogte zal immers de capaciteit en het type van toekomstige coasters mee bepalen.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139