LimburgActueel.beIntense samenwerking tussen fusiegemeenten werpt al vruchten af

Door Redactie - 28 februari 2017 - 3660 - Samenleving

De communicatiediensten van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek worden samengevoegd tot één gemeenschappelijke dienst voor beide besturen. De intentieverklaring daarvoor werd op 23 februari ondertekend, precies één jaar nadat de gemeentebesturen hebben aangekondigd om een fusie te onderzoeken. Dit nieuwe team moet de communicatie tussen de verschillende diensten en met burgers en bedrijven stroomlijnen.

Intense samenwerking tussen fusiegemeenten werpt al vruchten af
Foto: archiefbeeldMet een interne nieuwsbrief en binnenkort ook een gemeenschappelijk intranet, zijn daarvoor al de eerste stappen gezet. Vanaf januari 2018 verschijnt er ook één infoblad voor beide gemeenten. Door de schaalvergroting van de communicatiedienst kunnen de bestaande taken efficiënter worden afgehandeld, waardoor er extra tijd vrijkomt voor het fusieproces. Zo moet er niet enkel het communicatieplan van de nieuwe gemeente worden voorbereid, maar loopt er ook het participatietraject voor de nieuwe gemeentenaam.

Volksjury en verkiezingen
Op dit moment hebben al 70 inwoners zich kandidaat gesteld om te zetelen in de jury die de drie beste gemeentenamen moet selecteren. Inwoners kunnen zich nog tot en met 10 maart kandidaat stellen via www.fusiemgo.be of via de onthaalbalies in de gemeentehuizen. Deze volksjury verzamelt op 22 maart om 20u00 in den Ichter. Onder begeleiding van Indra Dewitte zullen 47 inwoners de drie beste namen uit maar liefst 859 inzendingen selecteren. Daarna volgen de verkiezingen. Alle inwoners ouder dan 12 jaar kunnen dan hun favoriete gemeentenaam aanduiden.

Nieuw digitaal loket
Niet enkel de communicatiediensten, maar ook de andere diensten werken steeds meer samen. Zo werden er al verschillende werkgroepen opgericht die de fusie moeten voorbereiden. Een eerste resultaat van die sterke samenwerking is het nieuwe digitale loket, dat in het voorjaar in beide gemeenten gelanceerd wordt. Vanaf dan kunnen 14 documenten van thuis uit worden aangevraagd met een kaartlezer. Die attesten zijn onmiddellijk beschikbaar en rechtsgeldig.

Starten van wit blad
Op vrijdag 24 februari verzamelen de burgemeesters, schepenen en managementteams voor een eerste inspiratiedag om de nieuwe gemeente vorm te geven. Deze dag moet alle aanwezigen inspireren om tot een visietekst voor de nieuwe gemeente te komen. De besturen willen immers niet zomaar de bestaande organisaties in elkaar schuiven, maar kiezen ervoor om van een wit blad te starten. Vanaf het najaar kan de nieuwe visie dan geleidelijk geïmplementeerd worden.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139