LimburgActueel.be2.500 Truiense archiefstukken veiliggesteld voor de toekomst

Door Redactie - 27 februari 2017 - 3800 - Samenleving

Het afgelopen anderhalve jaar heeft Sint-Truiden maar liefst 70 lopende meter aan archiefdocumenten laten beschrijven. Hiervoor deed het stadsbestuur een beroep op de enthousiaste hulp van verschillende vrijwilligers. De resultaten van het werk werden zopas tentoongesteld in de brouwerij van Wilderen. Lees er meer over bij LimburgActueel.

2.500 Truiense archiefstukken veiliggesteld voor de toekomst
Foto's: stad Sint-TruidenSint-Truiden heeft een rijke geschiedenis van ruim 1.400 jaar oud. Die ligt veilig opgeborgen in het stadsarchief, dat miljoenen papieren documenten herbergt. Samen vormen ze het collectieve geheugen van de stad.

Zo’n omvangrijke schat aan informatie vraagt natuurlijk ook onderhoud. Archiveren is immers geen synoniem voor verticaal klasseren. Om de verschillende documenten blijvend te kunnen bewaren, werd de archiefcollectie in september 2015 voor een eerste keer in kaart gebracht.

De steekproef bracht aan het licht dat heel wat archiefstukken schade hadden opgelopen en daardoor nog moeilijk raadpleegbaar zijn. Dit inzicht was het startschot van een grondiger onderzoek, dat intussen al ruim anderhalf jaar aan de gang is.

"Dankzij de hulp van een 20-tal vrijwilligers zijn er in die periode al meer dan 2.500 verschillende archiefstukken uitvoering beschreven en opnieuw geconserveerd. Dat komt overeen met zo’n 70 lopende meter archiefruimte. De komende maanden doen we daar nog eens evenveel archiefstukken bovenop. Zo’n uitvoerige inventarisatie neemt natuurlijk heel wat tijd in beslag, maar op termijn levert het ons een grote efficiëntiewinst op”, vertelt schepen Johan Mas.

“En dat is natuurlijk alleen maar mogelijk door het werk van ons eigen team van archiefpersoneel en vooral ook dankzij de onmisbare medewerking van de enthousiaste vrijwilligers. Zij hebben een bijzondere bijdrage geleverd aan de instandhouding van ons waardevolle historische archief”, besluit burgemeester Veerle Heeren.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139