LimburgActueel.bePfizer opent in Jessa Ziekenhuis eerste satellietunit voor klinisch onderzoek

Door Redactie - 23 februari 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Het aantal klinische onderzoeken stijgt gestaag in ons land en daarmee neemt ook de vraag naar vrijwilligers voor Fase I-onderzoek toe. Om daaraan te beantwoorden, opent de klinischeonderzoekseenheid van Pfizer (PCRU) voor het eerst een strategisch gelegen satellietunit in het Jessa Ziekenhuis op de campus Salvator in Hasselt. Kandidaat-vrijwilligers uit Limburg, de omliggende regio's en buurlanden krijgen zo een vlottere toegang tot klinisch onderzoek. De unit werd vandaag officieel geopend in het bijzijn van de medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis, de Clinical Operations Director van het PCRU en Diane Kleinermans, adviseur van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Pfizer opent in Jessa Ziekenhuis eerste satellietunit voor klinisch onderzoek
Foto's: Virga Jesse ziekenhuisIn Europa bekleedt België de tweede positie in aantal klinische studies, berekend per inwoner. In 2015 werden in ons land 6 procent meer aanvragen ingediend om nieuwe klinische studies op te starten, wat het totale aantal studies in 2015 op 1.578 brengt. Daarmee neemt ook de vraag naar vrijwilligers voor Fase I-onderzoek toe. Tijdens die fase worden nieuw ontwikkelde geneesmiddelen toegediend aan gezonde vrijwilligers. Die moeten minstens 18 jaar oud zijn om te mogen deelnemen. De vergoeding bedraagt zo’n 125 euro per 24 uur. Men verwacht dat het aantal de komende jaren enkel maar zal toenemen. Om daaraan te beantwoorden, richtte Pfizer in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt de eerste satellietunit op.

Primeur
"De Hasseltse satellietunit is een primeur. De samenwerking met het Jessa Ziekenhuis is van groot belang voor het klinisch onderzoek van Pfizer. Het biedt ons de kans bij uitstek om dichter aanwezig te zijn bij de vrijwilligers", aldus Dr. Anna Colzi, medisch directeur van de Pfizer Clinical Research Unit (PCRU). "We hadden voordien slechts twee centra wereldwijd voor de eerste onderzoeksfase van nieuwe geneesmiddelen bij de mens: één in New Haven (Verenigde Staten) en één in Brussel."

Nieuwe poel aanboren
Met de strategische keuze voor een unit in Hasselt wil Pfizer meer en nieuwe vrijwilligers uit Limburg, de omliggende regio's en landen aantrekken om er Fase I te doorlopen. Door een lokale unit uit te bouwen, hoeven vrijwilligers niet meteen naar de onderzoekseenheid in Brussel af te zakken. Ambulante bezoeken vinden plaats in Hasselt. Als de screening positief is, leggen vrijwilligers het eigenlijke Fase I-onderzoek wél af in de hoofdstad. De Hasseltse unit beschikt over twee onderzoekslokalen en een ruimte voor basis labonderzoek.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139