LimburgActueel.beJapanse Tuin blaast 25 kaarsjes uit met wervelend Yokoso Festival

Door Redactie - 22 februari 2017 - 3500 - Toerisme

Je had het misschien al gehoord: in 2017 blaast de Japanse Tuin 25 kaarsjes uit. En dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Om deze verjaardag te vieren, werkt de Tuin samen met wel 10 verschillende partners in Hasselt. Het Yokoso Festival (4 maart – 31 oktober) is het resultaat van die samenwerking. Het brengt de Japanse cultuur in al haar aspecten ook buiten de grenzen van de Tuin en in de binnenstad. De traditionele evenementen blijven, maar worden iets anders uitgewerkt. Er zijn bovendien heel wat nieuwe activiteiten toegevoegd aan de feestkalender. Het verjaardagsfeest van de Tuin op 20 november geldt hierbij als mooie afsluiter.

Japanse Tuin blaast 25 kaarsjes uit met wervelend Yokoso Festival
Foto's: HeadTurner/affiche ModemuseumOp elke locatie die deelneemt aan het Yokoso Festival (Modemuseum, CCHA, Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, Literair Museum, Het Stadsmus, Jenevermuseum, Stedelijke Bibliotheek, Provinciale Bibliotheek, Dienst Toerisme, Dienst Cultuur), staat een haiku met bijhorend kunstwerk. Ze vormen de rode draad langs de diverse activiteiten van het Festival.

Specifiek zijn er 5 Japanse en 5 Belgische haiku, om zo te benadrukken dat de Japanse Tuin van Hasselt alleen maar tot stand kon komen door de hechte samenwerking tussen Hasselt en haar Japanse zusterstad Itami. De kunstwerken bij de haiku werden gemaakt door de 10 verschillende ateliers van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, volgens de eigen interpretatie van de kunstenaar.

Dineren en overnachten in de Tuin
Speciaal voor het Yokoso Festival zal de Japanse Tuin in 2017 op 4 maart openen, een maand vroeger dan normaal. Het Festival start in de Tuin meteen met een knaller. Voor het eerst in haar geschiedenis zal er twee en halve week (4 – 26 maart) een pop-up restaurant geopend zijn, dat de bezoekers verwent met Westerse gerechten met een Japanse toets. Een ander highlight binnen het Yokoso Festival, is de mogelijkheid om tussen 18 en 31 juli te overnachten in de Japanse Tuin.

Hello Kitty of Pokémon
De expo Across Japan belicht dan weer de fascinerende kruisbestuiving tussen Japanse en westerse mode. De expo kijkt terug tot 1850, toen Japan na een lange tijd van isolatie opnieuw begon met het exporteren van kleding naar het westen. De fascinatie voor kimono’s, parasollen en waaiers kende toen een echte boost. Het werden hebbedingen en modeontwerpers raakten geïnspireerd door de stofmotieven, materialen en snit.

De expo heeft vijf thema’s. "Zo is er bijvoorbeeld het ‘schattige’ dat iedereen kent van Hello Kitty of Pokémon. Het is een stijl die Japanners bewust kiezen en die gevat wordt onder de naam kawaii. Of de cultuur van wabi-sabi – het onafgewerkte of imperfecte, dat je vanaf de jaren 1980 geaccentueerd vind in ontwerpen die assymmetrisch, loszittend en vol gaten zijn", legt curator Karolien De Clippel uit.

Deelnemende ontwerpers en modehuizen zijn onder meer Balenciaga, Thom Browne, Delpozo, Ann Demeulemeester, Rudi Gernreich, Givenchy, Iris van Herpen, Yoshiki Hishinuma, Maison Margiela, Alexander McQueen, Issey Miyake, Dries Van Noten, Raf Simons, Kenzo Takada, ...

Indrukwekkende dansvoorstellingen
CCHA gaat voor een spitant, stevig en uitdagend programma van hedendaagse dans, theater, muziek, literatuur, fotografie en reflectie. Dit met de nieuwe tentoonstelling Mono No Awara + Yakuza van Anton Kusters, De sleutel van Josse De Pauw/LOD, de indrukwekkende dansvoorstellingen van Hiroaki Umedi + Yui Kawaguchi, Yamato, het eerste Belgische concert van Masayoshi Fujita en een Uitgelezen Hasselt rond Japanse literatuur.

Opgelet, dit is slechts een greep uit het gehele aanbod! Ontdek op DEZE website het complete programma met alle partners.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139