LimburgActueel.beTientallen ontwerpen van Limburger Stan Maes vinden weg naar topbedrijven

Door Redactie - 21 februari 2017 - 3650 - Wetenschap & Innovatie

Het jaar 2016 was een bijzonder productief jaar voor Stan Maes Product Design. Tientallen nieuwe ontwerpen van Stan Maes vonden de weg naar topbedrijven zoals de Emo-radiatoren voor Jaga, de highend verrekijker voor het Duitse merk Blaser of de robot-maaier/sneeuwruimer voor de Amerikaanse start-up Kobi. Ontwerpen die stuk voor stuk werden uitontwikkeld en nu op de markt komen. "Vooral naar de introductie van de verrekijker bij Blaser heb ik heel erg uitgekeken", zegt Stan Maes bij LimburgActueel.

Tientallen ontwerpen van Limburger Stan Maes vinden weg naar topbedrijven
Foto's: S.Maes"Maanden ben ik met het team van Blaser in de weer geweest om dit product te ontwikkelen dat aan de allerhoogste eisen kan voldoen van zowel de recreatieve gebruiker als van de veeleisende jagers. Het resultaat is een topproduct, volledig 'made in Germany' en luidt een nieuw productgamma in binnen het gereputeerde bedrijf."

Voor Stan Maes is het niet de eerste keer dat hij voor Blaser ontwerpen mocht uittekenen. Zo ontwikkelde hij eerder al het R8 Professional Success jachtgeweer, waarvoor hij ook onderscheiden werd met de prestigieuze IF Award. "Blaser zet hoog in met deze Blaser Optics-productlijn en introduceert verschillende verrekijkers -variërend in grootte - tegelijk op de markt en in de wereld van de jachtsport zal dat niet onopgemerkt blijven." Naast deze Optics-lijn voegde Blaser ook de FS16-wandelschoenen naar een ontwerp van Stan Maes toe aan hun lifetstyle-gamma.


Van een andere orde is de Kobi, een autonome huis-tuinrobot die gebruikt kan worden als sneeuwruimer, bladveger én grasmaaier. "Ook hieraan ging een langer strategisch traject vooraf", licht Stan Maes deze opdracht voor de Amerikaanse start-up toe. "Voor Kobi werkte ik samen met Comate, een Leuvense specialist in engineering & design. Het leverde een bijzondere machine af die mag beschouwd worden als 's werelds eerste autonome tuinrobot geschikt voor elk seizoen. Het GPS-gestuurde wagentje rijdt zelf je gras af tijdens de zomer, veegt in de herfst de gevallen bladeren bijeen en maakt je oprit in de winter sneeuwvrij."

Toepassingsveld verbreden
De Kobi is heus niet de enige innovatie waar Stan Maes als designer een hand in heeft. Zo ontwikkelde hij een speciale casing voor geo-trackers, die op bouwmaterialen en machines kunnen worden bevestigd. "Deze kleine TAG verbergt verschillende technologiën, zodat men ten allen tijde het gebruik en de locatie van bijvoorbeeld bouwinstrumenten kan opvolgen."

De WMW-tracker ontstond in opdracht van het Limburgse bedrijf ClearDigital. Stan Maes bedacht een duurzame casing en intelligente montage om deze technologie te huisvesten. Gezien Maes' portfolio met meerdere producten in de bouwwereld, was hij de geknipte partij. Bovendien kwam de veelzijdigheid van het design tegenmoet aan de eisen van verschillende markten. Zo is mede dankzij Maes het toepassingsveld van de tracker nu verbreed naar de agrarische sector en ook de logistiek.

Voor Stan Maes zich zes jaar geleden als zelfstandig productdesigner in Dilsen-Stokkem vestigde, was hij tien jaar lang actief bij het Oostenrijkse designbureau Kiska. "Daar heb ik voornamelijk sportproducten, huishoudtoestellen en speelgoed ontworpen, nu reiken mijn ontwerpactiviteiten verder en dat vertaalt zich stilaan in producten die op de markt komen." Overigens, in zijn tijd bij Kiska ontwierp Stan Maes al eens een lasernivelleringsmachine waarvoor hij ook al een iF Design Award kreeg.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139