LimburgActueel.beUitstel van werken Groenmarkt door ontdekking van 3.000 skeletten

Door Redactie - 20 februari 2017 - 3800 - Actueel

De voorbije maanden hebben archeologen de ondergrond van de Groenmarkt en de omringende zone in kaart gebracht. Dat was nodig alvorens de heraanleg van het plein kon starten. Intussen zijn de voorlopige resultaten binnen. Die stellen dat er zich heel wat waardevolle archeologische vondsten in de ondergrond bevinden. Dat heeft een belangrijke impact op de timing van de werken. Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel.

Uitstel van werken Groenmarkt door ontdekking van 3.000 skeletten
Foto: stad Sint-TruidenNa de heraanleg van de Grote Markt en de Stapelstraat, worden momenteel de Stationsstraat en de Luikerstraat onder handen genomen. Binnenkort komt ook de Groenmarkt aan bod. Dat wordt een autovrij plein, waar gezinnen en families gezellig kunnen vertoeven. Er komen onder andere een fontein, speelelementen en verschillende zitbanken. Zoals bij alle projecten wordt ook de ondergrond aangepakt, met nieuwe riolen en nutsvoorzieningen. Hierbij krijgen de aangrenzende zones van de Zoutstraat en de Diesterstraat eveneens een opknapbeurt.

Vooraleer de werken konden starten, moest er eerst een archeologisch vooronderzoek gebeuren. Dat is zo bepaald in het Onroerend Erfgoeddecreet. Sint-Truiden is een middeleeuwse stad met een rijke geschiedenis die meer dan 1.400 jaar teruggaat. Het was vooraf dan ook niet uitgesloten dat de studie belangrijke vondsten aan het licht zou brengen. Dat bevestigen ook de voorlopige resultaten.

“Die tonen aan dat er zich in de ondergrond van de Groenmarkt en omgeving waardevolle restanten zouden bevinden. Er is onder meer sprake van overblijfselen van gebouwen die langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk stonden. Nog opmerkelijker zijn de menselijke resten onder de Groenmarkt. Dat deed van de 11de tot de 17de eeuw dienst al kerkhof. De archeologen verwachten dat er onder de zone van 1.900 m² zo’n 3.000 skeletten kunnen liggen", zegt schepen Bert Stippelmans.

Een uitvoerige archeologische terreinverkenning dringt zich op, wat de startdatum van de heraanleg van de Groenmarkt vooruit zal schuiven. "We zijn namelijk verplicht om de restanten die zich in onze ondergrond bevinden ook te onderzoeken en te bewaren. Na gesprekken met het agentschap Onroerend Erfgoed kunnen we tegen het einde van de maand hierover uitsluitsel geven."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139