LimburgActueel.beNieuwe intergemeentelijke samenwerking rond Haspengouws erfgoed

Door Redactie - 16 februari 2017 - 3800 - Cultuur

De gemeenten Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Kortessem en Wellen dienden afgelopen jaar een aanvraag in voor het oprichten van een plaatselijke Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst. Afgekort wordt dit 'IOED Haspengouw west'. Ondertussen werd deze aanvraag goedgekeurd door de Vlaamse Overheid en werden de nodige subsidies verkregen, waardoor vanaf dit jaar deze nieuwe samenwerking opgestart kan worden. Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel.

Nieuwe intergemeentelijke samenwerking rond Haspengouws erfgoed
Foto's: RLHEen IOED heeft samen met de gemeentes als doel het onroerend erfgoed te behouden en extra onder de aandacht te brengen door een geïntegreerd beleidi op te stellen. Onroerend erfgoed omvat het bouwkundig, het landschappelijk en het archeologisch erfgoed. Voor deze takken is er vanaf nu een aanspreekpunt die er op toe ziet dat alles in goede banen loopt. Met name Tine Rijvers voor het landschappelijk erfgoed, Tim Vanderbeken voor het archeologisch erfgoed en Alexander Massoels voor het bouwkundig erfgoed, Alexander neemt tevens de algemene coördinatie van de IOED voor zich. Voor algemene ondersteuning, expertise, logistiek, huisvesting en kennis kan de IOED Haspengouw west steeds terug vallen op het Regionaal Landschap.

De 6 gemeentes hebben vier grensoverschrijdende thema’s op vlak van erfgoed: het Gallo-Romeins verleden, het religieus erfgoed, het burchten- en kastelenlandschap, de gezamenlijke landbouw- en fruitgeschiedenis. In het kader van deze vier thema’s zullen er meerdere gemeentegrensoverschrijdende projecten en evenementen opstarten. Zo zal er bijvoorbeeld gewerkt worden rond het oude fruitspoor, de tumuli, het hoogstamboomgaardenlandschap, vierkanthoeves, kasteelparken met bv. hun typische ijskelders, veldkapellen, ...

Verder is de IOED een aanspreekpunt voor inwoners, eigenaars van erfgoed, heemkringen, scholen, de gemeentes en andere overheden, ... Om een goede start te geven aan deze nieuwe erfgoedwerking werd gisteren iin de beschermde hoeve van Pinthagen (Kortessem) een netwerkmoment georganiseerd voor alle erfgoedactoren en heemkundige kringen van Haspengouw. In totaal waren er meer dan 150 aanwezigen. In de maand april zal er per gemeente een infomoment georganiseerd worden voor alle mensen, die in het bezit zijn van een beschermd monument. Zij zullen hiervoor in de loop van de maand maart nog een uitnodiging ontvangen.

De IOED is ook op zoek naar nieuwe projecten, ideeën en aandachtspunten in de verschillende gemeentes. Als je zo'n idee hebt, mag je altijd contact opnemen met de nieuwe erfgoedcoördinator van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren op 011/31 38 98 of alexander.massoels@rlh.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139