LimburgActueel.be"Weer een Berings pareltje veroordeeld tot de sloop"

Door Redactie - 14 februari 2017 - 3580 - Samenleving

De werkgroep Monumentenzorg Beringen betreurt de sloop van het prachtige huis Peters (later Vandevenne) op de Diestersesteenweg 56 in Paal. "Hiermee verdwijnt opnieuw een uniek stukje bouwkundig erfgoed uit Beringen en daarmee ook een deel van onze lokale geschiede-nis en van ons collectief geheugen." Deze herenwoning dateert van 1926 en is in opdracht van de familie Peters August - Volders Julia, gebouwd door de aannemersfamilie Volders.

Foto's: monumentenzorg BeringenBouwkundig is het huis een pareltje te noemen en architectonisch heeft het huis een belangrijke waarde. Dit met onder meer Art Deco stijl, een waardevolle gevel met muurkappen in blauwe hardsteen en balkons met smeedwerk aan de voorzijde, prachtig houtwerk, mozaïektegels, mooie glasramen, ... Er werd een grote tuin aangelegd met verschillende soorten fruitbomen en was ingericht in de Versaille-stijl met taxus en allerlei perkjes.

De villa kent verder een rijke geschiedenis. Naast het feit dat het een woonhuis was, deed het dienst als logementshuis voor mensen uit de steden en werd het gekozen door de Belgische officieren bij het begin van WO II. Bij de bevrijding werd het opnieuw gebruikt voor de bevrijding van Beringen en de inname van de brug over het Albertkanaal. Het huis kwam later in het bezit van de familie Vandevenne – Rutten en werd jarenlang bewoond door juffrouw Vandevenne Marcellina.

Bouwcombinatie meer wenselijk
Het huis was niet beschermd en ook niet opgenomen op de Inventaris van het bouwkundig erfgoed. In de jaren 1990 heeft de werkgroep getracht dit mooie pand te beschermen, maar omdat Beringen destijds geen prioriteit genoot bij de beschermingen in Vlaanderen is de defintieve stap uitgebleven. De villa is wel opgenomen op de lijst van waardevolle gebouwen in Beringen en Ham binnen het HABER-project, maar daar zijn tot nu toe nog geen gevolgen aan verbonden. Wel werd in de slopingsvergunning gestipuleerd dat vernieuwbouw of een combinatie van nieuwbouw met de oude elementen is meer wenselijk dan sloop.  

De werkgroep Monumentenzorg heeft het voorbije jaar al een meerdere (verborgen) bouwkun-dige parels in Beringen (Droogmanshoeve 3 en 4 in Koersel) zien verdwijnen en is zeer bezorgd over de toekomst van het onroerend erfgoed in de stad. Ze roept het stadsbestuur dan ook op om zo snel mogelijk een visie te ontwikkelen op het duurzaam behoud en beheer van het lokaal historisch en architectonisch waardevol erfgoed voor de toekomstige generaties.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139