LimburgActueel.beFusie tusssen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek leeft in heel Vlaanderen

Door Redactie - 13 februari 2017 - 3670 - Actueel

De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek stuurden al massaal hun voorstellen in voor de nieuwe gemeentenaam. “720 suggesties, goed voor een vierhonderdtal verschillende namen”, zegt burgemeester van Opglabbeek Benny Spreeuwers. “De zoektocht leeft blijkbaar in heel Vlaanderen, want we ontvingen ook voorstellen uit Ieper, Veurne en Malle.“ Maandag 13 februari is de laatste dag om suggesties in te dienen. Daarna worden de drie beste namen uit de lange lijst geselecteerd. “We zijn nog op zoek naar inwoners die daarover hun zegje willen doen. Einde maart verzamelen we met 47 inwoners: 1 per 500 inwoners van de nieuwe fusiegemeente”, zegt burgemeester van Meeuwen-Gruitrode Lode Ceyssens.

Fusie tusssen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek leeft in heel Vlaanderen
Foto: archiefbeeldIn die groep van 47 inwoners zijn de adviesraden en heemkringen vertegenwoordigd. De resterende plaatsen worden verloot onder geïnteresseerde inwoners. “Wie wil meedenken, kan zich kandidaat stellen via de website www.fusiemgo.be of in de gemeentehuizen”, aldus Ceyssens.

Zodra de top 3 bekend is, starten de verkiezingen van de nieuwe gemeentenaam. Iedereen die op 1 januari 2017 in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek woonde en minimum 12 jaar oud was, kan dan op één van de drie voorgestelde namen stemmen. “Stemmen kan online via www.fusiemgo.be, maar ook in de gemeentehuizen, in de bibliotheken of via stemformulieren in de infobladen”, zegt Spreeuwers. "Elke inwoner kan slechts één keer stemmen. Het rijksregisternummer geldt daarbij als controlemiddel. Midden mei sluiten we de verkiezingen af. Dan kennen we de naam van de nieuwe gemeente.”

Inwoners centraal
Al sinds de aankondiging van het fusieonderzoek op 23 februari 2016, staat luisteren naar de inwoner centraal in de fusiegemeente. Er volgden toen zeven hoorzittingen over het hele grondgebied, om te luisteren naar de vragen en bekommernissen van de inwoners. Tijdens de jeugdhuizentour trokken de twee schepencolleges naar de jongeren om met hen te spreken. Na het fusieonderzoek volgde er een nieuwe participatieronde van zeven hoorzittingen, waarin de onderzoeksresultaten werden voorgesteld. Door zelfs de keuze van de gemeentenaam volledig aan de inwoners over te laten, gaat de fusiegemeente nog een aantal stappen verder op het vlak van participatie.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139