LimburgActueel.beGepest? Dit is het beste medicijn en de beste wraak

Door Redactie - 06 februari 2017 - 3620 - Samenleving

Gepest worden is gruwelijk. Het kan verstrekkende gevolgen hebben voor je schoolprestaties, je carrière, je relaties en je zelfbeeld. Pestgedrag kan leiden tot zelfmoord, dat zien we steeds vaker bij jongeren. Genoeg redenen om er aandacht voor te vragen. Toch is niet elke vorm van aandacht even zinvol en effectief. Er is maar één manier het meest helend, de meest gezonde vorm van ‘wraak’ als het ware. Dat bewijst Mariëtte van Wijlick tijdens de boekpresentatie ‘Krachtig anders’ op 17 februari bij Eurotel Lanaken.

Gepest? Dit is het beste medicijn en de beste wraak
Foto: PixabayMariëtte van Wijlick bedacht het project ‘1001 Jurkjes’, dat ons letterlijk en figuurlijk stof tot nadenken geeft. Het project bestaat uit een boek met 15 portretten (foto’s en verhalen) van mensen die hun pestleven omgetoverd hebben tot een impactvol en inspirerend leven. Van Wijlick is zelf vroeger gepest en merkte hoe dat haar nog steeds beïnvloedde, met name op het gebied van zelfvertrouwen en in het bereiken van haar doelen. Ze besloot van haar nare ervaringen mooie herinneringen te maken en vijftien andere mensen mee te nemen op deze transformerende reis.

Iets magisch oproepen
Mariëtte liet zich ook inspireren door het haute couture borduren, waarvoor ze een jaarprogrogramma heeft gevolgd, en door de magie van sprookjes. Bij elk ‘pest portret’ maakt ze een bijpassend jurkje, geïnspireerd op verhalen van Sheherazade uit de raamvertelling Duizend-en-één-Nacht. De eerste drie toont ze tijdens de boekpresentatie, tevens de Week tegen Pesten in Vlaanderen.

“In het leven van Sheherazade zie ik de gelijkenis met kinderen die gepest worden. Het dagelijkse overleven, maar vooral ook de hoop en beloning. Het roept iets magisch op, iets oneindigs. De magie zit ‘m er in dat wanneer je jouw talent kunt en durft te leven, je het leven kunt creëren dat je wenst", zegt van Wijlick.

Pestverleden positief ombuigen
Je pestervaringen delen en er op jouw manier uitdrukking aan geven, is nodig om te kunnen helen. Het boek laat je weten dat je niet de enige bent die gepest is of wordt. Het wil je ook inspireren om tussen die 1001 mogelijkheden verder te zoeken naar die ene manier die jou helpt om je pestverleden positief om te buigen.

Ben je voor je kind, je partner of je vriend(in) op zoek naar inspiratie rondom pesten? Wil je je ervaringen delen? Zou je willen bijdragen aan een theatervoorstelling die pesten op scholen op een veilige en toegankelijke manier bespreekbaar maakt? Kom dan op 17 februari (10u15) kijken en luisteren naar de boekpresentatie ‘Krachtig anders’. De entree is 5 euro en de opbrengst gaat, net als de opbrengst van boekverkoop, in zijn geheel naar initiatieven die pesten bespreekbaar maken.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139