LimburgActueel.beLommel pakt uit met zadenbib in de stedelijke bibliotheek

Door Redactie - 06 februari 2017 - 3920 - Actueel

Hou je van tuinieren en planten? Vind je het in stand houden van de natuur belangrijk? Dan kan je vanaf nu terecht in de Lommelse zadenbibliotheek. “Je vindt er geen boeken, maar zaden die je kan meenemen”, zegt schepen Kris Verduyckt. “We hebben een kleine aparte afdeling ingericht binnen de ‘gewone’ bib. Daar kan je gratis zaden halen en geoogste zaden schenken. Op deze manier willen we een netwerk uitbouwen van tuinders die hun kennis en plantenzaden met elkaar delen.”

Lommel pakt uit met zadenbib in de stedelijke bibliotheek
Foto's: stad LommelDe zadenbib biedt een collectie verpakkingen met zaadjes van bloemen, groenten en kruiden van gulle schenkers. Die worden helemaal gratis ter beschikking gesteld. “De zadenbib werkt volgens het principe ‘geven en nemen’", vervolgt Verduyckt. “Wanneer de bloeiperiode voorbij is, oogst je de zaden. Je kunt de omslag van het zadenzakje gebruiken om informatie in te vullen over je zaden. Breng de geoogste zaden (in het zadenzakje of envelop) terug naar de zadenbibliotheek. Op die manier houden we de collectie in stand en breiden we ze hopelijk nog uit."

Alles is gebaseerd op vertrouwen, ook op het feit dat iedereen die meedoet op biologische wijze teelt en dus geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De zadenbib kwam tot stand na een brainstormsessie met een groep enthousiaste bibliotheekgebruikers en in samenwerking met de zadenbib Noord-Limburg. Zij organiseren op dinsdag 21 maart om 19u30 ook een infoavond met uitleg over ontstaan en werking van de zadenbib en over het telen van zaden.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139