LimburgActueel.beTerreur moet je aangeven, beroepsgeheim of niet

Door Redactie - 03 februari 2017 - 0000 - Politiek

Personeelsleden van OCMW’s en andere sociale instellingen zijn voortaan verplicht om alle informatie over terroristische misdrijven meteen te melden aan het parket en vragen daarover te beantwoorden binnen een terreuronderzoek. “Het beroepsgeheim geldt hier dus niet langer”, zegt Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA). Met haar voorstel wordt een van de maatregelen uit ons veiligheidsplan 'Niveau V' in de praktijk omgezet. Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel.

Terreur moet je aangeven, beroepsgeheim of niet
Foto: PixabayIn de Kamercommissie Terrorismebestrijding is een wetsvoorstel van Valerie Van Peel goedgekeurd dat de personeelsleden van OCMW's, Fedasil, vakbonden, ziekenfondsen en alle andere sociale instellingen verplicht om alle informatie over terroristische misdrijven meteen te melden aan het parket, terroristen aan te geven en te antwoorden op vragen in het kader van een terreuronderzoek.

Niets belangrijker dan veiligheid
Het beroepsgeheim geldt hier dus niet langer. “Daarmee komt een einde aan de absurde, hallucinante situatie dat terroristen meer beschermd werden door dat beroepsgeheim dan onze burgers", zegt Van Peel. "Ja, het is van belang om de vertrouwensband tussen de cliënt en de maatschappelijke werkers te kunnen waarborgen. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat dit belangrijker wordt dan de veiligheid van onze burgers?"

Cruciale info-uitwisseling
Dus als een OCMW beschikt over informatie die daadwerkelijk wijst op een terreurmisdrijf of betrokkenheid daarbij, mag er niet getwijfeld worden: die informatie is onmisbaar om de openbare veiligheid te vrijwaren en moet stante pede worden gemeld.

Het strafrechtelijk beschermd beroepsgeheim maakte het voor sociale werkers moeilijk om dergelijke informatie door te geven. "Het College van Procureurs-generaal klaagt die onwil al jaren aan. Maar die onduidelijkheid is nu weggewerkt: hier kan en mag het beroepsgeheim niet in de weg staan. Informatie-uitwisseling is immers cruciaal in de strijd tegen terreur”, besluit Van Peel.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139