LimburgActueel.beClaes en kabinet schuldig aan belangenvermening volgens Audit Vlaanderen

Door Redactie - 31 januari 2017 - 3500 - Politiek

'Absolute en onweerlegbare belangenvermenging door gewezen burgemeester Hilde Claes en haar kabinet.' Deze conclusie van een onderzoek door Audit Vlaanderen werd vanmiddag onder grote belangstelling publiek gemaakt. De affaire gaat om de toewijzing van een contract van maar liefst 6.790 euro, dit door de stad Hasselt aan communicatiebureau Impuls. De feiten dateren van februari 2016. Het rapport van de doorlichting wijst drie 'schuldigen' aan: toenmalig burgemeester Claes (sp.a), haar kabinetschef en het diensthoofd Communicatie. Audit Vlaanderen acht de kwestie dermate ernstig, dat het rapport zelfs voor verder onderzoek wordt overgemaakt aan de cel corruptie van de federale politie.

Claes en kabinet schuldig aan belangenvermening volgens Audit Vlaanderen
Foto: sociaal media ClaesIn het betrokken communicatiebureau Impuls, is de partner van Claes' kabinetschef actief. Dat net dèze onderneming in februari 2016 een royaal contract toegeschoven kreeg, was voor de oppositiepartijen net iets van teveel het goede. Die schreeuwde moord, brand en bovenal belangenvermenging. Uit de doorlichting die daarop volgde, blijkt vandaag dat toenmalig burgemeester Hilde Claes wel degelijk op de hoogte en politiek verantwoordelijk was. Dat heeft ze tijdens het onderzoek zelf toegegeven. Onder de toenemende druk van de affaire(s) nam Claes destijds ook al ontslag. Daarmee verloor de sp.a na ruim een kwart eeuw het burgemeesterschap in onze hoofdstad. Evenwel bleef Claes publiekelijk pretenderen dat ze recht in haar schoenen stond.

"Er zijn door audit Vlaanderen vaststellingen gedaan, die er mogelijk op wijzen dat er misdrijven werden gepleegd. Daarom is het rapport overgemaakt aan de cel corruptie van de gerechtelijke politie. Die moet beslissen of ze het dossier aan het parket doorspeelt. Of Hilde Claes effectief gerechtelijk vervolgd gaat worden, weten we niet", reageerde huidig burgemeester Nadja Vananroye op de persconferentie. Zij is naar eigen zeggen niet verrast. "De wet op overheidsopdrachten is redelijk duidelijk. De uitkomst kon moeilijk anders..."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139