LimburgActueel.beLandschapsonderhoud zorgt voor lokale groene energie

Door Redactie - 30 januari 2017 - 3910 - Wetenschap & Innovatie

Ons landschap is al eeuwen een bron van groene, duurzame energie. Onze voorouders verzamelden al systematisch hout uit houtkanten om hun bakovens mee te stoken. Dit houtkantbeheer is de laatste decennia nagenoeg verdwenen. "Jammer, want er zijn redenen genoeg om dit gebruik in ere te herstellen. De regelmatige verjonging van hakhout is interessant voor heel wat dieren en planten die er hun thuis in vinden", weet deputé Inge Moors. "Voor aanpalende landbouwers kan hakhoutbeheer ervoor zorgen dat de percelen goed toegankelijk blijven en beperkt dit het schaduweffect op de velden. Met het pilootproject in Bocholt tonen we aan dat het hout ingezet kan worden als groene energiebron."

Landschapsonderhoud zorgt voor lokale groene energie
Foto's: Lage Kempen Regionaal LandschapVanuit een bezorgdheid om het behoud en onderhoud van deze eeuwenoude landschapselementen, startte het Regionaal Landschap Lage Kempen samen met Regionaal Haspengouw en Voeren, Agrobeheercentrum ECO2, Limburgs steunpunt rurale ontwikkeling en de deelnemende gemeentes het PDPO project Hagehelden op. Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg investeren samen meer dan 294.000 euro, goed voor een totale projectkost van 453.402 euro.

Het opzet is om het hakhoutbeheer te professionaliseren op gemeentelijk niveau zodat het mogelijk wordt om op een duurzame manier biomassa uit het landschap te oogsten en lokaal in te zetten als groene energie. "Met het snoeihout van 150 meter houtkanten, kan je een woning bijvoorbeeld een heel jaar verwarmen. Het project kreeg als mascotte de Hageheld, een enthousiast vliegende nachtvlinder die zich uitstekend thuis voelt in goed onderhouden houtkanten", vertelt Moors.

De opbrengst van de geoogste houtsnippers wordt in eigen regio geïnvesteerd, omdat landbouwers worden betaald voor het uitvoeren van de oogstwerken.

“Een team van lokale ‘Hagehelden’ heeft zich gebogen over een visieplan voor de Neerpeltse houtkanten. Deze lokale ambassadeurs uit de landbouw- en natuursector, jacht en bosgroepen werkten samen een visie uit voor het beheer van de Neerpeltse houtkanten. Het houtkantenbeheerplan houdt rekening met ecologische voorwaarden, evenals met de verzuchtingen die landbouwers, het gemeentebestuur en recreanten hebben ten opzichte van houtkanten . Met dit gedragen visieplan kunnen lokale landbouwers ingezet worden om de houtkanten in onze gemeente te onderhouden", licht schepen Liesbeth Fransen toe.

Samen aan de kar trekken
“Uniek aan het project Hagehelden is dat lokale ambassadeurs uit verschillende sectoren samen de kar trekken. Zo werd er in Neerpelt al heel wat werk verricht vooraleer we tot het oogsten van houtsnippers konden overgaan. Essentieel in het ganse verhaal is dat er ook gebouwen zijn waar de snippers kunnen dienen voor de warmteproductie", vertelt projectcoördinator Joep Fourneau verder.

In Neerpelt zijn ze vandaag al toe aan het eerste oogstmoment van hout uit het landschap. Lokale landbouwers demonstreren hoe ze houtsnippers oogsten uit een houtkant. Het oogsten van houtkanten is geen sinecure en gebeurt met gespecialiseerde machines. Landbouwers worden hiervoor goed opgeleid en zijn verenigd in een lokale agrobeheergroep.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139