LimburgActueel.beHamont-Achel, Neerpelt en Overpelt vragen UHasselt fusie te onderzoeken

Door Redactie - 23 januari 2017 - 3930 - Politiek

De burgemeesters van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt lieten al eerder optekenen een fusie niet ongenegen te zijn. Vandaag mag gesteld worden dat op basis van gezamenlijke gesprekken, een gezonde basis en goede wil aanwezig is om een fusie te doen slagen. Maar eerst en vooral willen Schuurmans, Drieskens en Fransen het effect op de bestuurskracht en de schaalgrootte grondig laten onderzoeken. De drie gemeenten vroegen inmiddels Prof. dr. Johan Ackaert (Universiteit Hasselt) om samen met de gemeentesecretarissen de voor- en nadelen van een eventuele fusie in kaart te brengen. Dit mede onder begeleiding van de diensten van Binnenlandse Aangelegenheden.

Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt vragen UHasselt fusie te  onderzoeken
Foto: PixabayDe Vlaamse overheid ziet fusies van gemeenten als een belangrijke oplossing voor een eventueel tekort aan lokale bestuurskracht. Gemeenten die dit jaar nog beslissen te fuseren kunnen bovendien rekenen op een behoorlijke financiële bonus.

Deze Limburgse burgemeesters willen echter niet fuseren om te fuseren. Wel wensen zij alle opties, die kunnen leiden tot een krachtiger lokaal bestuur in het belang van hun inwoners, grondig onderzocht te zien. Zo zal er een debat over een eventuele fusie op basis van objectieve argumenten gevoerd worden.

Uiteraard worden ook de gemeenteraden op de hoogte gehouden van vorderingen van het onderzoekstraject, dit onder leiding van Prof. Dr. Johan Ackaert. Er zal aan zijn begeleidingsgroep tevens gevraagd worden op regelmatige basis alle fracties samen te roepen om hen te informeren over de vordering van hun werkzaamheden en over hun bevindingen.

"Het zijn uiteindelijk de gemeenteraadsleden die zullen moeten beslissen over deze voorbeeldstellende fusie. Tenslotte zullen, alvorens enige beslissing genomen zal worden, ook de inwoners uitvoerig geïnformeerd en gehoord worden. Het gaat tenslotte om hun toekomstige gemeente", aldus Theo Schuurmans, Raf Drieskens en Jaak Fransen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139