LimburgActueel.be"Regering maakt probleem van luchtvervuiling alleen maar groter"

Door Redactie - 06 januari 2017 - 0000 - Politiek

De Vlaamse en federale regering nemen beleidsbeslissingen die desastreus zijn voor onze gezondheid en die van onze kinderen. Dat stelt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke uit de studies over luchtvervuiling waarover meerdere media deze week berichtten. “Vlak voor de kerstvakantie besliste de Vlaamse regering om een bouwvergunning af te leveren voor Uplace, een megacomplex langs de drukste verkeersader van ons land dat nog meer files en luchtvervuiling zal veroorzaken. Halfweg de legislatuur is er nog steeds geen investeringsplan voor het spoor, omdat de federale regering besliste om 3 miljard te besparen bij de NMBS en Infrabel."

Foto: archiefbeeld"Terwijl de ene regering projecten goedkeurt die nog méér autoverkeer aantrekken, zet de andere regering de bijl in investeringen die moeten zorgen voor alternatieven voor de auto. Dit beleid brengt ons in een vicieuze cirkel van steeds meer files en steeds meer luchtvervuiling. Het is onverantwoord hoe men zo de gezondheid van onze kinderen op het spel zet", aldus Vandenbroucke.

"Met de middelen waarover een rijke regio als Vlaanderen beschikt, de technologische ontwikkeling die met een rotvaart vooruit gaat en een groeiende, stedelijke bevolking die zelf trekker is van projecten voor meer leefbaarheid, kunnen we nochtans perfect het roer omgooien. Meer zelfs, in de ambitieuze resolutie voor een sterk Vlaams klimaatbeleid die door meerderheid en oppositie in het Vlaams parlement is goedgekeurd, staan de maatregelen en principes voor een duurzaam mobiliteitsbeleid opgesomd", weet de fractieleider.

Toetssteen en kompas
Zijnde stoppen met ruimtelijke versplintering, meer investeren in fiets, openbaar vervoer en andere alternatieven voor de wagen, innovatieve technologieën omarmen, afstappen van de verbrandingsmotor, ..." Laat dit document toch niet verwateren tot een papieren intentie, laat er ons de toetssteen en het kompas van maken voor àlle toekomstige beslissingen. Deze nieuwe studie over luchtvervuiling toont aan dat er geen andere keuze is", besluit Vandenbroucke.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'
8.000 proevers op de Dag van het eetbare landschap in Bokrijk

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139