LimburgActueel.beExact 600 jaar later koopt Meeuwen-Gruitrode de Commanderijhoeve aan

Door Redactie - 20 december 2016 - 3670 - Actueel

In 1416 kocht landcommandeur Yvan van Cortenbach, hoofd van balije Biesen, namens de Duitse Orde ‘dat huys herrlicheit dorpe recht ende gericht van Gruytrode’. Het was het begin van een rijke geschiedenis. Afgelopen zondag 18 december 2016, 600 jaar later, werd de notariële koopakte ondertekend van de aankoop van de hoeve. “De commanderij van Gruitrode is gelegen op een unieke locatie tussen de Duinengordel en het centrum van Gruitrode. Een project in het kasteel realiseren zonder dat er iets met de hoeve gebeurt, zou afbreuk doen aan het geheel", duidt burgemeester Lode Ceyssens de aankoop.

Exact 600 jaar later koopt Meeuwen-Gruitrode de Commanderijhoeve aan
Foto: vzw DeBalije"Daarom werd het idee onderzocht of het niet haalbaar zou zijn om het Cultuurpunt in de commanderij onder te brengen." Na een grondige rekenoefening bleek dit een interessante piste en startte het gemeentebestuur de gesprekken op met de eigenaar van de hoeve. Beide partijen vonden hierin hun akkoord.

Op de gemeenteraad van 29 september werd dan de definitieve goedkeuring gegeven voor de aankoop van de hoeve. De commanderijhoeve wordt aangekocht voor een bedrag van 755.000 euro. "Vandaag is een historische dag voor ons, want exact 600 jaar later komt de volledige commanderijsite in de handen van onze Meeuwen-Gruitrodenaren terecht. Hierdoor kunnen we weer een hele nieuwe impuls geven aan Gruitrode ook mede dankzij het masterplan dat vandaag op tafel ligt", besluit Ceyssens.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139