LimburgActueel.beSteeds meer gezelschapsdieren worden slachtoffer van malafide handel

Door Redactie - 19 december 2016 - 0000 - Politiek

In de EU heeft 18 procent van de huishoudens een hond. Heel wat huisdieren maken hun baasjes elke dag opnieuw gelukkig en worden met de beste zorgen omringd. Spijtig genoeg geldt dit niet voor alle dieren. Vlaams en Beneluxparlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) heeft een aanbeveling ingediend over de strijd tegen de malafide handel in honden. Ze is van oordeel dat een grensoverschrijdende aanpak noodzakelijk is. In de aanbeveling worden de betrokken ministers van de drie Beneluxlanden aangespoord om de samenwerking en de onderlinge informatie-uitwisseling te versterken.

Steeds meer gezelschapsdieren worden slachtoffer van malafide handel
Foto: Pixabay"Het Europese beheersysteem (TRACES) dat de bewegingen volgt van verhandelende levende dieren, voldoet niet om het intracommunautair verkeer van de hondenhandel te traceren. Malafide hondenhandelaars onttrekken zich aan controles en vervalsen documenten", weet Sabine Vermeulen. Een recente studie, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie, legt de tekortkomingen van TRACES treffend bloot: de studie schat dat maandelijks 46.000 honden worden verhandeld tussen EU-lidstaten. Volgens TRACES ging het in 2014 slechts om 20.779 honden. Een enorme discrepantie.

Centraal systeem
"Met de aanbeveling vanuit het Beneluxparlement vraag ik aan de Beneluxlanden om een centraal systeem op te zetten dat aangeeft in welke nationale databanken een chipnummer geregistreerd is. Dit traceringssysteem moet toelaten om na te gaan uit welk land een hond afkomstig is en via welke landen hij finaal op zijn bestemming is gekomen. Hierbij kan de manier van registratie, nog steeds een keuze van een land zelf blijven."

"De EU treuzelt, maar dat mag ons niet tegenhouden om reeds met de Beneluxlanden het voortouw te nemen. Een recente Eurobarometer toont aan dat 74 procent van de EU-burgers vindt dat het welzijn van gezelschapsdieren beter moet worden beschermd. Ondertussen blijven we ook de Commissie aanmanen om de frauduleuze hondenhandel stevig aan te pakken", besluiten Vermeulen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139