LimburgActueel.beHerbeleef de legendarische schapensmokkel van Bolle Jan

Door Redactie - 06 december 2016 - 3950 - Cultuur

Op Smeetshof, aan de grens tussen Bocholt en Weert vindt op zondag, 18 december een grensoverschrijdend kerstevenement plaats. Het is de herdenking van een nogal opzienbarende smokkel van 850 schapen via de Doodendraad, 100 jaar geleden. Voor deze reconstructie met de legendarische Weertenaar ‘Bolle Jan’ gaat komende week een schaapskudde van soortgelijke omvang vanuit Helchteren op pad naar Bocholt. Lees er alvast meer over bij LimburgActueel!

Herbeleef de legendarische schapensmokkel van Bolle Jan
Foto's: Gert van ElkEnkele dagen voor kerst, op 19 december 1916 loodst de Weerter grootgrondbezitter Jan Hendriks, ‘Bolle Jan’ met hulp van enkele Weerter werklieden 850 schapen, naar het door de Duitsers bezet België. Ze trekken vanaf de ontginning Karelke in Altweert door een ‘leeg Niemandsland’, een door grenswachten gecontroleerd heide- en moeraslandschap. In het moeras, nabij grenspaal 164 steken ze de grens over, waarna de Duitsers voor deze gelegenheid even de dodelijke 2.000 volt van de Doodendraad halen…. De schapen waren waarschijnlijk bestemd voor Kamp Beverlo, waar 40.000 soldaten hun kerst vieren voordat ze naar het front vertrekken.

Explosief mengsel
Enkele dagen later bekent Bolle Jan aan de marechaussee de verkoop van zijn kudde aan een Duitse handelaar. Weert houdt zijn adem in. Smokkel, spionage en soldaten. Dat is een hoogst explosief mengsel. Zeker hier in dit gebied waar de staat van beleg heerst. Wordt de ‘hoogaangeslagen Weerter handelaar’ Hendriks door justitie aangepakt, zoals de vele andere smokkelaars of gaat deze kwestie de doofpot in? De kranten in de rest van Nederland volgen de kwestie op de voet.

Erfgoedtochten met gids
Dit geruchtmakend grensgeval is aanleiding voor een reconstructie. Aan de hand van diverse historische bronnen kan een deel van het smokkelspoor worden nagevolgd. Op Smeetshof, net achter de grens met Weert is een kleine historische expositie over de ‘Doodendraad en Bolle Jan’. Bovendien staan er gidsen klaar voor ‘erfgoedtochten’. Die wandelingen voeren naar historische grensrelicten als de Bocholtergraven, de Weertbeek en wat er nog rest van het vermaarde café Bij Fiel of ‘Cyrenaica’. Volgens sommigen ‘ooit het best lopend smokkelcafé van Bocholt’.

Waterdichte schoenen aantrekken
Via dit smokkelverhaal wordt de aandacht gevestigd op dit redelijk gaaf en gevarieerd 'doorgangsgebied' en de historische verbindingen tussen Bocholt en Weert. Maar ook op de eeuwenoude spanning van de grens en hoe bewoners aan weerszijden van de streep daarmee omgingen. De ‘Erfgoedtocht door Niemandsland’ voert door deels door het moerassig Wijffelterbroek: Waterdicht schoeisel is een must! De erfgoedtochten beginnen om 11u00 en 13u00. Bij voldoende belangstelling vertrekken geregeld extra gidsen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139