LimburgActueel.beVrouwelijk schoon in het Gallo-Romeins Museum

Door Provincie Limburg - 07 december 2016 - 0000 - Publi

Het Gallo-Romeins Museum opent op 17 december de expositie 'Timeless Beauty'. Centraal staat het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd. Lees er alvast meer over bij LimburgActueel!

Vrouwelijk schoon in het Gallo-Romeins Museum“Een expo over het schoonheidsideaal van de vrouw in de antieke
oudheid mét hedendaagse relevantie”
-gedeputeerde Igor Philtjens-

Er wordt geput uit het rijke oeuvre van kunstfotograaf Marc Lagrange om de expositie visuele spankracht te geven. Het krachtige campagnebeeld met hierop actrice Ella-June Henrard is hier al een voorbeeld van. Zijn fotografie gaat in dialoog met tweeduizend jaar oude teksten van auteurs die in de ban waren van vrouwelijk schoon.
Een keur aan authentieke objecten toont welke middeltjes en technieken de Romeinse elitedames toepasten om hun lichamelijke aantrekkingskracht te vergroten. Filmpjes met intieme getuigenissen van hedendaagse vrouwen over hun lichaamsbeleving maken de expositie actueel.

Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Het Gallo-Romeins Museum staat voor een boeiende uitdaging. In de volgende tentoonstelling moet een intrigerend samenspel ontstaan tussen archeologische voorwerpen, teksten uit de Romeinse tijd en hedendaagse topfotografie.”

Uitgepuurde schoonheid
De tentoonstelling wordt “visueel gedragen” door foto’s van de in december 2015 overleden kunstfotograaf Marc Lagrange. Die is vooral bekend om zijn sensuele naaktfotografie. De familie van de fotograaf stelt zijn volledige oeuvre ter beschikking. Gedeputeerde Igor Philtjens: “Lagrange was een estheticus pur sang. Veel van zijn perfect geënsceneerde foto’s zijn een ultieme belichaming van het hedendaagse vrouwelijke schoonheidsideaal in de westerse wereld. Het inspireerde het museumteam tot het maken van een expositie over het schoonheidsideaal van de vrouw in de antieke oudheid mét hedendaagse relevantie: Timeless Beauty.”

Extra dimensie met teksten en objecten
Bij de foto’s van Marc Lagrange zullen teksten te lezen en te beluisteren zijn van antieke auteurs die de schoonheid van de Romeinse vrouw tot onderwerp hebben. Eén van de grootste namen is die van Publius Ovidius Naso (43 v.Chr – 17 n.Chr). De citaten geven prijs welke lichaamskenmerken een vrouw in de ogen van de Romeinen aantrekkelijk maakten. Ze voegen een sfeervol verhaal toe aan de foto’s. Ook via objecten als kleine sculpturen en vazen met afbeeldingen van vrouwen komt de bezoeker het antieke schoonheidsideaal op het spoor. De bezoekers komen te weten hoe er in de Romeinse tijd werd gedacht over het gebruik van make-up en sieraden. Filmpjes geven een glimp van de toenmalige make-up- en opsmuk.

Hedendaagse relevantie
Meer dan ooit houdt het uiterlijk vrouwen en ook steeds meer mannen sterk bezig. Op de tentoonstelling zijn filmpjes te zien van vrouwen die vertellen over het beeld dat ze van hun lichaam hebben, hoe zich dat heeft gevormd en hoe het soms ook veranderd is doorheen de tijd. Ze getuigen over zich goed of slecht in hun vel voelen. Aan bod komt ook de mate waarin en hoe ze met hun uiterlijk bezig zijn.

“Timeless Beauty” is te zien in het Gallo-Romeins Museum, van 17 december 2016
tot en met 30 juni 2017.
Info: www.galloromeinsmuseum.be


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150