LimburgActueel.beMeeuwen-Gruitrode en Opglabbeek geven akkoord voor historische fusie

Door Redactie - 29 november 2016 - 3670 - Politiek

Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben historische gemeenteraden achter de rug. Op maandag 28 november werd immers het principieel akkoord voor een vrijwillige fusie goedgekeurd. De laatste fusie in Vlaanderen dateert van 1983, toen een aantal gemeenten bij de Stad Antwerpen gevoegd werden. De fusie tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek is niet alleen de eerste fusie in 33 jaar, maar ook de eerste vrijwillige gemeentefusie van het land. Volg het bijzondere proces op bij LimburgActueel.

Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek geven akkoord voor historische fusie
Foto: archiefbeeldIn de loop van 2017 keuren de twee gemeenteraden de fusie definitief goed. Een jaar later geeft ook de Vlaamse regering haar goedkeuring. Op 14 oktober 2018 volgen er gezamenlijke gemeenteraadsverkiezingen voor de fusiegemeente. Inwoners van Meeuwen-Gruitrode kunnen dan op Opglabbeekse kandidaten stemmen, en omgekeerd.

Deze nieuwe gemeente biedt een uitgelezen kans om tevens een nieuwe organisatie te maken, waarbij de goede praktijken en dienstverlening van de twee gemeenten behouden kunnen blijven. Maar er is ook de ambitie om te vernieuwen en te innoveren. Hoe kan men een groter ambtenarenkorps en meer financiële middelen inzetten om de dienstverlening naar burgers en bedrijven te verbeteren? Dat is de vraag waarover de twee besturen zich nu zullen buigen.

Naam voor het huwelijk
Op een maand tijd ontving leb al bijna 250 inzendingen ontvangen voor de nieuwe gemeentenaam. Alle geïnteresseerden kunnen via www.fusiemgo.be, aan de loketten, telefonisch of op verschillende evenementen hun suggestie(s) laten weten. Tot uiterlijk 14 februari 2017 (ja, Valentijn) krijgen ze de tijd om een naam in te sturen om het huwelijk tussen de twee gemeenten te bezegelen. Ook voor de uiteindelijke keuze van de gemeentenaam wil leb onze (toekomstige) inwoners zoveel mogelijk betrekken. Daarvoor wordt nog een procedure uitgewerkt.

Samen vormen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek met een oppervlakte van 116 km² de grootste gemeente van Limburg. Daarmee is de nieuwe gemeente zo’n 10 procent groter dan de huidige nummer 1 Sint-Truiden. Met 23.408 inwoners nestelt de nieuwe gemeente zich op de dertiende plaats van de Limburgse gemeenten qua inwoneraantal, tussen Maaseik en Zonhoven.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139