LimburgActueel.beNelissen Steenfabrieken heeft wereldprimeur beet met nieuwe Dubio-baksteen

Door Redactie - 18 november 2016 - 3620 - Wetenschap & Innovatie

Nieuws uit baksteenland! Baksteenfabrikant Nelissen Steenfabrieken (Lanaken) en productdesigner Roel Vandebeek (Maasmechelen) verbazen de sector met een wereldprimeur: de Dubio. Dat is een baksteen met schaduwlijnen, die de illusie van drie dunne gestapelde bakstenen wekt. Voor de architect biedt dit - tot voor kort onmogelijke - creatieve opties die zich op de werf vertalen in een rendement met een ecologisch tintje. Lees er alles over bij LimburgActueel.

Nelissen Steenfabrieken heeft wereldprimeur beet met nieuwe Dubio-baksteenHet verhaal van de baksteen is nog lang niet uitverteld, zo dacht ontwerper Roel Vandebeek van het productdesignbureau ‘It’s a Roel’ uit het Limburgs Maasland. Met zijn concept van schaduwlijnen stapte hij af op Nelissen Steenfabrieken uit dezelfde regio. De fabrikant zag meteen graten in het idee, nam er een patent op en stelde het idee van de N70-baksteen voor als basis. Ontwerper Roel Vandebeek voegde vervolgens welbepaalde schaduwlijnen toe aan de N70-steen, waardoor de illusie ontstaat dat de gevel opgebouwd is uit bijzonder dunne stenen. Vandaag stellen de productdesigner en de baksteenfabrikant de Dubio in primeur voor op de tentoonstelling Hands on Design in Gent. In de loop van 2017 zal het product op de markt verkrijgbaar zijn.

De steen die doet twijfelen
Als productdesigner komt Vandebeek regelmatig in contact met architecten waardoor hij op de hoogte is van de tendensen in de bouwsector. En dus ook de noden. “Architecten zijn tuk op gevels die opgebouwd zijn uit verlijmde stenen. Ook blijft de vraag naar een origineel lineair lijnenspel toenemen”, stelt Vandebeek. Op die vraag biedt de ontwerper samen met Nelissen een duurzaam antwoord met de Dubio-steen. “Deze steen laat je, zoals zijn naam doet vermoeden, twijfelen. Door extra schaduwvoegen in de steen te bakken, creëren we de illusie dat de gevel opgebouwd is uit dunne stenen.”

Innovatieve creativiteit
Met Dubio kan je creaties verwezenlijken die met een standaard baksteen onmogelijk zijn. “Je krijgt één steen, maar ziet drie op elkaar gestapelde verbazend dunne stenen. Zo dun dat je ze in het handvormtype niet kan produceren”, stelt Joeri Gevers, gedelegeerd bestuurder bij Nelissen Steenfabrieken. Het innovatieve concept biedt volgens hem talloze opties: “Verticale, horizontale of zelfs golvende schaduwlijnen: alles denkbaar. Je kan deze steen zowel verticaal als horizontaal plaatsen en ook wildverband behoort tot de mogelijkheden. Met de Dubio zal de architect zijn creativiteit op geheel nieuwe wijze kunnen botvieren.”

 

Duurzaam rendement
De extra grote versie van de N70 van Nelissen vormt de basis voor de nieuwe Dubio-steen. Hij is 24 cm breed, 10 cm hoog en 7 cm dik. Deze slanke steen is drie centimeter minder dik dan een standaard baksteen waardoor hij ruimte schept voor extra isolatie in de buitenmuur of meer ruimte creëert in de woonoppervlakte. Gebruik je de Dubio bij een bouwproject, dan ligt het gewicht van de totale hoeveelheid benodigde stenen 30 procent lager dan bij een standaard baksteen, wat resulteert in een kostenreductie van 30 procent aan transport. De steenfabrikant biedt architecten zo de mogelijkheid om esthetiek en duurzaamheid te combineren.

Ook voor de metselaar op de werf heeft de Dubio voordelen in petto. Doordat de steen dubbel zo hoog is als een standaard steen, ligt het rendement bij verwerking op de werf ook dubbel zo hoog. Op de kopse zijde van de bakstenen loopt het lijnenpatroon door. De aannemer moet dus niet langer in verstek zagen om een hoek te maken.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139