LimburgActueel.beOPZC Rekem investeert in 10 AED-toestellen

Door Redactie - 14 november 2016 - 3620 - Samenleving

Omdat het verhogen van patiëntveiligheid één van de doelstellingen van OPZC Rekem is, werden onlangs 10 automatische externe defribillators (AED) aangekocht en geïnstalleerd. "Bij een hartaanval is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste hulp aan te bieden. Omdat wij als psychiatrisch zorgcentrum hiervoor beroep moeten doen op hulpdiensten en het tijd kost vooraleer zij aanwezig zijn, kan via het toestel al een eerste hulp geboden worden. Een AED toestel verhoogt de overlevingskans aanzienlijk tot 25 procent", weet verpleegkundige Stijn Castermans.

OPZC Rekem investeert in 10 AED-toestellen
Foto: OPZC Rekem"De kans op overleven daalt echter wel met 7 à 10 procent per minuut dat het AED-toestel niet ter plekke is. Dat is dan ook de reden waarom er 10 toestellen aangekocht werden; 8 voor de campus van Rekem, 1 voor PVT Rado in Lanaken en 1 voor PVT Min in Antwerpen; voor een totale kostprijs van meer dan 10.000 euro. De aankoop verliep via Hospilim, de gemeenschappelijke opdrachtencentrale voor Limburgse ziekenhuizen", alsnog Castermans.

Automatische instructies
Het AED-toestel is geschikt voor publiek gebruik en is risicovrij. Iedereen kan het toestel bedienen; zowel personeel, patiënten, bewoners, als bezoekers… Een goed verstaanbare stem en beelden op het kleurenscherm geven de instructies aan de gebruiker. Daarnaast kan het toestel meer dan 200 schokken geven aan een maximum energie van 360 Joule.

Opleiding BLS
Eind deze maand starten de infomomenten over het gebruik van de AED toestellen voor personeel, patiënten en bewoners. Deze opleiding kadert ook in het project BLS (basic life support), waarin alle personeelsleden binnen de 2 jaar opgeleid worden in het toedienen van basis medische zorgen, in afwachting van het toedienen van gespecialiseerde hulp.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139