LimburgActueel.beSamen leren en spelen om kinderen sterker te maken

Door Provincie Limburg - 08 november 2016 - 0000 - Publi

In een tiental Limburgse gemeenten kampt een belangrijk aantal kinderen met een serieuze onderwijs-, taal-, en ontwikkelingsachterstand. Vzw Kind en Taal is een Limburgse organisatie die ondersteuning en hulpverlening uitbouwt, net om de onderwijskansen van deze jonge kinderen te verbeteren. Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel.

Samen leren en spelen om kinderen sterker te maken
Foto: L.DaelemansVzw Kind en Taal is een SALK-project, wat staat voor het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat. Kind en Taal kreeg van de Vlaamse regering en van Europa middelen om in 13 gemeenten (Leopoldsburg, Beringen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Hasselt, Sint-Truiden, Genk, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Bilzen, Tongeren en Heers) met deze gezinnen aan de slag gaan.

Frank Smeets, gedeputeerde van Welzijn en voorzitter van de Raad van Bestuur van vzw Kind en Taal is vol lof. “Het is een aanpak die werkt, die samen met de gezinnen aan de slag gaat, hen sterker maakt en de mogelijkheden biedt om hun situatie te verbeteren. De medewerkers van Kind en Taal werken met taal, geven ouders spelenderwijs tips hoe ze hun kinderen dingen kunnen aanleren, hun kinderen kunnen aanmoedigen en structuur bieden. De medewerkers gaan op huisbezoek en organiseren ontmoetingsmomenten waar ouders van elkaar kunnen leren. De eerste resultaten geven aan dat ouders sterker zijn geworden, de stap durven zetten naar de kleuterschool en hulp kunnen vragen.” Kind en Taal werkt. Ondersteuning geven aan en in de gezinnen, ouders en kinderen bij elkaar brengen, samen leren, stimuleren, werken aan taal en opvoeding, … het zijn allemaal belangrijke hefbomen om kinderen onderwijskansen te geven en een toekomst. Kind en Taal werkt met twee programma’s die hun deugdelijkheid reeds in Genk bewezen hebben.

Samen zingen en spelen
Instapje is een programma dat zich richt naar ouders en hun kind van 1 tot 2,5 jaar. Medewerkers gaan wekelijks een uur aan huis in de gezinnen. Ze brengen speelgoed en boekjes mee. Ze spelen en zingen samen. De medewerksters laten de ouders zien hoe ze hun kind kunnen helpen bij de taalontwikkeling, ze helpen hen ook als ze vragen hebben rond de opvoeding van hun kind. Ze krijgen informatie over hoe hun kind zich ontwikkelt, hoe ze op een leuke en speelse manier hun kind kunnen stimuleren. Het programma loopt gedurende 48 weken en verloopt in de taal die in het gezin het meest gesproken wordt. Kind en Taal beschikt over medewerkers die meertalig zijn. Ze spreken Turks, Marokkaans, Spaans, Italiaans, Russisch en nog vele andere talen. Via de moedertaal leren kinderen immers sneller het Nederlands.


“Het is een aanpak
die werkt en gezinnen
sterker maakt”
-gedeputeerde Frank Smeets-


Spelen met taal
Het andere programma is Instapje+. Het sluit aan bij het eerste programma. Het richt zich naar ouders van kinderen tussen 2,5 en 6 jaar. Er komen onderwerpen aan bod die ook in de kleuterklas worden aangeboden. Kind en taal doet dit zowel tijdens huisbezoeken als tijdens groepsbijeenkomsten. De klemtoon ligt op het aanleren van woordenschat en het spelen met taal. De medewerkers en vrijwilligers werken hiervoor intensief samen met de kleuterschool. Ze brengen ouders en kinderen samen. Ouders kunnen op deze wijze van elkaar leren, dingen met elkaar bespreken, tips en voorbeelden uitwisselen. Kleuters worden zo sterker gemaakt en kunnen gemakkelijker en beter voorbereid de stap zetten naar de lagere school.

Kind en Taal is actief sinds 2015. Professionele en vrijwillige medewerkers bereiken jaarlijks meer dan 550 gezinnen in de thuissituatie, zijn actief in 120 kleuterklassen, waar ze nog eens 1500 gezinnen bereiken. Dit alles maakt dat kind en taal een forse inspanning betekent in de strijd tegen kansarmoede.

Info: www.kindentaal.be


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150