LimburgActueel.beKinderen in Lanaken verhuizen klaslokaal naar bos

Door Redactie - 27 oktober 2016 - 3620 - Samenleving

Kinderen komen nog weinig in het bos, leren er weinig over en weten dus ook onvoldoende over het belang van het bos voor mens en milieu. Daarom lanceert het Paper Chain Forum samen met GoodPlanet vzw en de gemeentescholen van Lanaken een educatief project. Daarbij krijgen lagere schoolkinderen een lessenpakket aangeboden over de economische, ecologische en sociale functies van het bos. Het project vindt plaats in acht verschillende gemeentelijke basisscholen van in Lanaken.

Kinderen in Lanaken verhuizen klaslokaal naar bos
Foto's: PaperChainForumHet lessenpakket heeft als doel kinderen nauwer te betrekken bij het bos en hen aan te moedigen om meer van de bossen te genieten. Dit is nodig. Uit een recente enquête bij de bevolking van Lanaken blijkt dat, ondanks de talrijke omliggende bossen, één op drie kinderen minder dan één keer per jaar in het bos komt. Volgens één op vijf respondenten zijn de bossen ontoegankelijk en onveilig geworden.

"Wij waren meteen enthousiast om aan dit project deel te nemen. Het is belangrijk dat kinderen voeling houden met onze bossen en de natuur. Hoe beter ze beseffen wat de waarde van het bos is, hoe duurzamer ze ermee zullen omgaan", aldus Marleen Slootmaekers, directeur gemeentelijke basisschool Rekem.

Vooroordelen en mythes
Een tweede ambitie van de partners is de kennis en begrip over de verschillende functies van het bos en de relatie tussen het milieu, bos en papier verbeteren. Slechts één op drie Lanakenaren meent dat kinderen voldoende les krijgen op school over het bos. Bijna de helft geeft aan dat kinderen hierdoor erg weinig weten over het bos.

"Door een gebrek aan kennis zijn er enkele hardnekkige misvattingen over papier en milieu ontstaan. Het is belangrijk dat onze kinderen op een objectieve en onderbouwde manier geïnformeerd worden over het harmonieuze karakter van de relatie tussen het papier en het bos", zegt Firmin François voorzitter van het Paper Chain Forum.

Stimulerende lesomgeving
Dit project moedigt scholen aan om het klaslokaal te verlaten en het bos in te trekken voor een zintuiglijke beleving van het bos. De kinderen leren bomen herkennen op de tast, luisteren naar de geluiden van het bos. Ze gaan zelf aan de slag en maken hun eigen velletjes papier. "We merken dat wegtrekken uit het leslokaal en veranderen van omgeving stimulerend werkt voor kinderen. Daarom ontwikkelden we ook een laagdrempelige website www.papierinfo.be, waar leerkrachten zelf lesmateriaal kunnen downloaden. We hopen dat dit initiatief veel andere scholen in Vlaanderen", aldus Liese Vossen, projectverantwoordelijke GoodPlanet Belgium.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139