LimburgActueel.beErfgoedproject in Leopoldsburg krijgt groen licht van Toerisme Vlaanderen

Door Redactie - 24 oktober 2016 - 3970 - Toerisme

Zopas kreeg de gemeente Leopoldsburg bericht van Toerisme Vlaanderen dat het Project Ijzer opgenomen wordt op de shortlist van potentiële hefboomprojecten rond kernattracties. "Dat wil niet zeggen dat nu alles in kannen en kruiken is", klinkt het bij het bestuur. In een volgende projectfase (april 2017) moet een businessplan opgesteld worden voor het project. Ijzer gaat over de gewone Limburger in het leger, gestationeerd in Leopoldsburg. Als bezoeker stap je in hun schoenen qua opleiding, actie en terugkeer in de maatschappij. Lees er alles over bij LimburgActueel.

Erfgoedproject in Leopoldsburg krijgt groen licht van Toerisme Vlaanderen
Foto's: Leopoldsburg/zwembad De MerelDe bezoekers beleven in het project Ijzer een spannend en meeslepend avontuur, maar worden ook inhoudelijk uitgedaagd. Via een enorme loopbrug kom je het gebouw van het toeristisch onthaal binnen. Na het afleggen van het museumparcours, eindigt het bezoek in een 30-meter hoge uitkijktoren, waar je het bestaande legerkamp kan zien én met virtual/augmented reality-kijkers kan zien hoe het er vroeger aan toe ging. 

"Om internationale toeristen aan te trekken, kiezen we voor de wereldbekende WO II-operatie 'Market Garden' als centrale en interactieve verhaallijn", vertelt het gemeentebestuur. "Je volgt een aantal personages en kan hen helpen om de operatie te overleven en samen veilig thuis te komen. Dat is een unieke insteek. Zo kunnen we, als allereerste in Vlaanderen, aansluiten bij de 'Liberation Route Europe'." 

In 2013 werd samen met de Historische Pool van Defensie al begonnen met de uitwerking van een toekomstvisie voor de verschillende musea en het militair erfgoed in Leopoldsburg. Door de afstotingsplannen van Defensie zullen de bestaande musea in de nabije toekomst immers hun concessies verliezen. Daardoor wordt hun voortbestaan hoogst onzeker. De keuze voor een nieuw, ambitieus erfgoedproject valt al snel op Kwartier Ijzer. Dat bevat een groot hoofdgebouw, is gelegen in een groene omgeving, structureel in orde en beschikt over een mooi binnenplein met horecagelegenheid. Daarnaast is het goed bereikbaar vanuit het centrum van Leopoldsburg. Momenteel huizen er nog enkele gemeentelijke diensten, in afwachting van de oplevering van het nieuw gemeentehuis.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139