LimburgActueel.beBelgische primeur: wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel

Door Redactie - 20 oktober 2016 - 3620 - Toerisme

Vanochtend werd het wandelkeurmerk 'Premiumroute' van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut toegekend aan twee wandelingen in Pietersheim, een nationale primeur. Pietersheim, gelegen in Lanaken, is één van de 6 wandelgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park in België. Het wandelgebied van Pietersheim, met de waterburcht en kinderboerderij als meest zuidelijke poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, was na 10 jaar wel toe aan vernieuwing... Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel.

Belgische primeur: wandelgebied Pietersheim krijgt Duits kwaliteitslabel
Foto's: archiefbeeld/stad LanakenHet resultaat van diverse inspanningen door het bestuur van Lanaken, Toerisme Vlaanderen, de Provincie Limburg en parkrangers, is een mooi en gevarieerd wandelroutenetwerk (8 routes - 38 kilometer). Naast de 8 lusvormige wandelingen, kan de geoefende wandelaar ook zelf aan de slag om een route op zijn of haar maat samen te stellen. De basis hiervoor is het netwerk van 26 'Wandelwissels'. Dat zijn doorlopende genummerde punten waar twee of meerdere wandellussen elkaar kruisen en waar je dus van wandellus kan wisselen.

Schitterene vergezichten
De eerste 'premiumroute' Pietersheim-Zuid (rode wandeling vanuit Waterburcht Pietersheim) leidt je door de dichte dennenbossen, oude beukendreven en de uitgestrektheid van Pietersembos. Een circa 305 meter lange plankenpad zorgt ervoor dat de voeten droog blijven in het moerassig gebied. Verderop naar het noorden kom je terecht in de waardevolle gebieden Zijpbeekvallei en Neerharerheide.

Langs de tweede 'premiumroute' Pietersheim-Noord mag je je verwachten aan geurende gagelstruiken, mooie vergezichten, rust en ruimte in één van de stilste en mooiste plekjes van het Nationaal Park. Beide routes laten je bovendien kennismaken met de inspanningen van het Agentschap Natuur en Bos. Via het originele en handige systeem van wandelwissels, zijn de twee routes met elkaar te combineren tot een pittige dagtocht van 21,8 km.

Deze twee 'premiumroutes' zijn wandelingen, die door routescouts van het Wanderinstitut zijn beoordeeld aan de hand van strenge criteria, zowel aangaande de kwaliteit van het omliggende landschap als de aard van de paden. Het uitgangspunt van dit idee van certificering is dat het in Duitsland (en bij uitbreiding in Europa) niet ontbreekt aan wandelroutes, maar dat het aanbod voor de toerist onoverzichtelijk, erg divers en van zeer wisselende kwaliteit is.

Economische meerwaarde
"Dankzij de combinatie van natuur, cultuur en erfgoed bieden de wandelingen van de Regionale Landschappen een unieke beleving van Limburg. Wandelen blijft, naast Fietsen, één van de hoofdredenen van verblijfs- en dagtoeristen om naar Limburg te komen", weet deputé Igor Philtjens. "Dankzij deze erkenning kunnen we Lanaken, Het Nationaal Park Hoge Kempen en bijgevolg ook Limburg nog meer profileren en differentiëren als wandelparadijs. Dat kan zorgen voor meer instroom van toeristen, en zo een belangrijke economische meerwaarde creëren voor de regio en voor de hele provincie."

Praktisch 
De geheel vernieuwde wandelkaart is te koop voor 2,5 euro in alle toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen en de toeristische diensten in de omgeving. Aanstaande zondag, 23 oktober 2016 kunnen de wandelaars alvast de nieuwe wandelroutes uitproberen tijdens een grote wandeldag. Aan de Waterburcht Pietersheim (Waterstraat 52 te Lanaken) verwelkomen je twee Parkrangers, die de wandelaars voorzien van extra informatie betreffende de nieuwe wandelpaden in het Nationaal Park Hoge Kempen. Vertrekken kan tussen 09u00 en 16u00. Duitse wandelaars kunnen via de website www.wanderinstitut.de en www.nationaalpark.be een printvriendelijke Duitstalige brochure met inbegrip van de Premiumroutes downloaden en zo op pad trekken.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139