LimburgActueel.beProvincie Limburg zoekt enthousiaste burenbemiddelaars

Door Redactie - 10 augustus 2016 - 3970 - Samenleving

De laatste jaren kon het merendeel van de conflicten tussen buren worden opgelost dankzij burenbemiddelaars. Provincie Limburg zoekt daarom nieuwe enthousiaste vrijwilligers voor een gratis opleiding ‘Burenbemiddeling’. "Dat behoort voor mij tot de globale veiligheidsketen, waarbij taken uit handen van de lokale politie kunnen genomen worden, waardoor er aandacht kan besteed worden aan andere prioriteiten”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Provincie Limburg zoekt enthousiaste burenbemiddelaars
Foto: archiefbeeldBeter een goede buur dan een verre vriend’. Maar soms botert het niet tussen mensen die dicht bij elkaar wonen en escaleren de frustraties in een echt probleem. Het kan gaan om verschillende soorten conflicten zoals geluidshinder, erfdienstbaarheden, afwatering, milieu, aanplantingen, huisdieren, huishoudelijk en tuinafval, geurhinder, hygiëne, bouw, hinderlijk en gevaarlijk parkeren, rondhangende of luidruchtige jongeren, (verbale) agressie, algemene buren- en buurtproblemen ...

Dankzij bemiddeling krijgen deze conflicten geen kans om te escaleren. Een bemiddelaar kan de verstoorde communicatie tussen de buren herstellen en draagt tegelijkertijd bij tot het verstevigen van de sociale binding en het verhogen van het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid in de buurt.

Duurzame oplossingen
Door burenbemiddeling te stimuleren willen deelnemende gemeentebesturen, politiezones en het provinciebestuur conflicten tussen buren bij de wortel aanpakken. De bemiddelaar brengt de buren samen voor een gesprek en ziet erop toe dat iedereen de kans krijgt om zijn standpunten, frustraties, emoties, verwachtingen en wensen te verwoorden. De burenbemiddelaar neemt een neutrale positie in om de spaak gelopen communicatie terug op gang te brengen en zo een duurzame oplossing voor het conflict te vinden.

Het project burenbemiddeling is niet alleen een succesverhaal door het stijgend aantal dossiers en opgeloste conflicten, maar ook omdat het leidt tot een vermindering van de werklast van de betrokken politiedienst en het (vrede)gerecht. Bovendien is de dienst nog steeds gratis en hoopt de provincie ze in de toekomst te kunnen aanbieden in alle Limburgse gemeenten.

4 dagen opleiding
Provincie Limburg doet een oproep naar lokale coördinatoren en (vrijwillige) bemiddelaars voor een nieuwe gratis opleiding ‘Burenbemiddeling’. De opleiding duurt 4 dagen en gaat door op 19, 20, 26 en 27 september 2016 in het PLOT te Genk. Aan elke opleidingssessie kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Info en inschrijven voor deze opleiding kan via sofie.moons@plotlimburg.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139