LimburgActueel.beStrijd tegen huismelkerij in Leopoldsburg rendeert

Door Redactie - 19 juli 2016 - 3970 - Samenleving

Leopoldsburg uitbouwen tot de woongemeente van de regio, waar het betaalbaar en goed wonen is, is een van de belangrijkste ambities van het gemeentebestuur. Het hecht dan ook veel belang aan de woonkwaliteit in haar gemeente. Het voert een actief beleid tegen huisjesmelkers en verhuurders van woongelegenheden, die niet aan de woonkwaliteitseisen voldoen. Externe deskundigen van Wonen Vlaanderen onderzoeken de kwaliteit van de woning en maken hierover een rapport over aan het gemeentebestuur.

Strijd tegen huismelkerij in Leopoldsburg rendeert
Foto: RedheadPicturesDe eigenaar wordt vervolgens aangespoord de woning in orde te brengen. Doet hij dat niet, heeft dat een aantal gevolgen: de woning kan niet langer bewoond/verhuurd worden, de eigenaar moet een belasting aan de Vlaamse overheid betalen en loopt het risico in vervolging gesteld te worden. Wie zijn woning verhuurt zonder aan de kwaliteitsvereisten te voldoen, begaat immers een misdrijf.

Uithuiszettingen
Jaarlijks worden er een twintigtal dossiers opgestart, waarvan ongeveer de helft van de woningen onbewoonbaar wordt verklaard en de bewoners dus de woonst moeten verlaten. Meestal doen ze dat uit eigen beweging, maar soms is het noodzakelijk over te gaan tot uithuiszettingen om de bewoners te beschermen tegen de onveilige leefomstandigheden. Uiteraard gebeurt dat niet zomaar en gaat hieraan een hele procedure vooraf. Zo werkt het gemeentebestuur nauw samen met het OCMW, die de bewoners begeleidt in hun zoektocht naar een geschikte woonst.

Doorgedreven controles
In 2015 werden 25 conformiteitsattesten afgeleverd: het bewijs dat een woning terug voldoet aan de wettelijk opgelegde kwaliteitsvereisten volgens de Vlaamse wooncode. Dankzij het beleid van doorgedreven controles slaagt het gemeentebestuur er dus in de slechte panden terug toegankelijk en bewoonbaar te maken en de veiligheid en gezondheid van de bewoners te vrijwaren.

Ook de komende jaren zal het gemeentebestuur blijven investeren in een duurzaam woningbeleid om de woonkwaliteit voor haar burgers te verhogen. De gemeente doet dit in overleg met Wonen Vlaanderen, Inspectie RWO, de wijkpolitie en het OCMW.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139