LimburgActueel.beLimburg trekt kaart van gezond en gelukkig ouder worden

Door Provincie Limburg - 29 juni 2016 - 0000 - Publi

Ouder worden zonder de klassieke kwaaltjes: wie wil dat niet? Met de huidige technologische evolutie ligt er veel binnen handbereik om gezond én gelukkig ouder te worden. LifeTechValley, de Limburgse koepelorganisatie die innovaties in de zorg bevordert, neemt zich voor om op basis hiervan haar focus te verscherpen en organiseerde recent haar eerste Happy Aging Day.

Limburg trekt kaart van gezond en gelukkig ouder wordenInspireren, activeren en verbinden

Deze dag maakt deel uit van een ambitieuze toekomstvisie die gericht is op inspireren, activeren en verbinden. "De zorgeconomie is vandaag één van de belangrijkste speerpuntsectoren. Zaken als de vergrijzing en de groeiende vraag naar zorg op maat, zorgen ervoor dat er binnen de gezondheidszorg enorm veel groeipotentieel is. Om die groei te bevorderen moet er voldoende innovatief ondernemerschap aan de dag worden gelegd. Daarom heeft de provincie Limburg de voorbije jaren samen met partners als UHasselt, LRM en POM Limburg hard gewerkt aan de uitbouw van een sterk regionaal ecosysteem waarin kennisinstellingen, bedrijven, overheden en intermediaire organisaties worden samengebracht. De Europese, Vlaamse en provinciale middelen zorgen daarbij voor een sterk bindmiddel en geven de innovatie en het ondernemerschapsgehalte in de zorg een enorme boost", stelt gedeputeerde van Economie Erik Gerits.

Een community met én door ouderen

Voor de uitbouw van deze Health Community tekenden werkgeversorganisaties Voka en VKW, Flanders Care en Limburg StartUp een samenwerkingsovereenkomst. In totaal bracht de Happy Aging Day zo’n 300 vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen maar ook ouderen samen. Bijzonder aandacht ging ook uit naar de leden van de zorgproeftuin Careville. Daarin testen en evalueren 250 senioren nieuwe medicijnen, hulpmiddelen en apps die bedrijven op de markt willen brengen. De apotheose van die namiddag was de prestigieuze pitcher-wedstrijd Aging 2.0. Aging 2.0 is een wereldwijd startersplatform uit Silicon Valley dat focust op vergrijzing en technologie. Vijf Limburgse start-ups kregen tijdens de Happy Aging Day de kans om hun baanbrekend idee voor te stellen. FibriCheck - ontwikkelde een app die hartritmestoornissen opspoort - won de wedstrijd en mag in september in San Francisco zijn product gaan pitchen voor een groot internationaal publiek.

“Door deel te nemen aan dergelijke initiatieven kunnen we complementaire kennis inwinnen en de productontwikkeling verder bevorderen. Dit helpt nieuwe innovaties binnen de zorg sneller en sterker te valoriseren”, aldus gedeputeerde Gerits. Eerder dit jaar werd CareVille al ingekanteld in het Europese Interreg-project CrossCare. Daarin worden ontwikkelaars van zorginnovaties door één Vlaamse en één Nederlandse zorgproeftuin begeleid om samen met de eindgebruiker, nieuwe of verbeterde zorgconcepten, -diensten, -processen en -producten te creëren én te toetsen in de praktijk.

“De partnerschappen worden nog steeds verder uitgebouwd. De grensoverschrijdende contacten maken het mogelijk om vanuit de Euregio te bouwen aan één sterke community die gebruiksgerichte innovaties in de ouderenzorg kan versnellen. Dit komt ongetwijfeld de bedrijvigheid én de kwaliteit van onze gezondheidszorg ten goede”, besluit gedeputeerde Erik Gerits.

Bekijk ook het videoverslag van de Happy Aging Day, gemaakt door ZorgAndersTV.be.
Meer info: economie@limburg.be – tel. 011 23 74 44


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150