LimburgActueel.beBewonder de Belgisch Kampioen Boomklimmen in Neerpelt

Door Redactie - 09 juni 2016 - 3910 - Sport

Op 10, 11 en 12 juni is het weer zover. Dan vindt het Belgisch klimkampioenschap voor boomverzorgers plaats. Dit jaar is Het provinciaal Domein Dommelhof te Neerpelt gastheer van dit spectaculaire evenement. Het Belgisch klimkampioenschap wordt elk jaar georganiseerd door B.A.A.s (Belgian Arborist Associatons). Dat overkoepelt de Vlaamse en Waalse vakvereniging voor boomverzorgers: BOMEN BETER BEHEREN vzw en de Waalse zusterorganisatie ARBORESCO asbl. Tal van boomverzorgers beklimmen en beklauteren de monumentale bomen van het mooie domein, aangemoedigd door collega´s en sympathisanten.

Bewonder de Belgisch Kampioen Boomklimmen in Neerpelt
Foto: TTCBij het uitvoeren van deze wedstrijddisciplines en de dagdagelijkse boomverzorging mag vooral het respect, die de rode draad doorheen de boomverzorging vormt, en zijn standplaats niet uit het oog verloren worden. Tijdens het Kampioenschap te Neerpelt willen de organisatie en deelnemers hier tevens het grote publiek voor sensibiliseren

"Boomverzorging is de verzameling van alle, voor de boom ten goede komende, beslissingen en handelingen die de boomverzorger neemt en uitvoert op zowel gezonde en zieke bomen en hun standplaats. Boomverzorging is een reactie op alle onvakkundige, slecht aangepaste beslissingen en handelingen die de levensduur, de esthetische en monumentale waarde van bomen onomkeerbaar reduceren", licht de organisatie toe.

Onontbeerlijk sinds mensenheugnis
Het verzorgen van bomen buiten het bos bestaat al zolang mensen in grote gemeenschappen zoals steden leefden. "Zowel in het oude China, in Egypte of bijvoorbeeld het Romeinse Rijk zijn er archeologische bewijzen gevonden dat mensen bewust handelingen uitvoerden aan bomen om deze beter te integreren in de leefgemeenschappen. Toen reeds was gekend dat bomen onontbeerlijk zijn voor een aangename leefomgeving."

Programma
Vrijdag
• Vanaf 13u00 inschrijving deelnemers en materiaalkeuring tijdens de gearcheck
• Vanaf 18u00 rondgang naar alle wedstrijdbomen met korte toelichting van de BK-proeven
• Vanaf 20u00 catering warme maaltijden
• 's Avonds gezellig bijeenzitten bij kampvuur met muziek & bar

Zaterdag
• 08u30 – 18u00: preselectie van de 5 disciplines (footlock, throwline, speedclimb, rescue, workclimb)
• Kinderanimatie en klimmogelijkheden gedurende de hele dag  
• Vanaf 20u00 catering warme maaltijden
• ’s Avonds optreden van een folkband bij het kampvuur & bar

Zondag
• Tussen 09u00 – 14u00: finales met MASTERCLIMB
• 14u30-16u30 : demo / workshop klimtechniek
• 16u30: prijsuitreiking ceremonie met bekendmaking Belgisch kampioenen

Doorlopend is er mogelijkheid tot bezoek van het materialendorp waar standhouders hun producten en nieuwe ontwikkelingen tonen. Cateringstanden zorgen voor variatie aan maaltijden en dranken, doorlopend open de ganse dag.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139