LimburgActueel.beProject 'Buurtgezellen' in de running voor nieuwe Matexi Award

Door Redactie - 27 mei 2016 - 3910 - Actueel

De tien genomineerden voor de Matexi Award voor het meest verbindende buurtinitiatief zijn geselecteerd. Buurtontwikkelaar Matexi ontving voor de award inzendingen uit heel België en 'Buurtgezellen' uit Neerpelt werd geselecteerd. De vier winnaars van de Matexi Awards (drie aangeduid door de jury en één publieksprijs) worden bekendgemaakt tijdens de Publica Night op donderdag 2 juni in Tour & Taxis. Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, zal de prijzen uitreiken. 

Project 'Buurtgezellen' in de running voor nieuwe Matexi AwardBuurtgezellen is een project van RIMO Limburg en de gemeente Neerpelt. Buurtgezellen zijn inwoners die op vrijwillige basis contact houden met anderen in de buurt en hulp bieden voor kleine taken en/of gezelschap. Het kan gaan om de vuilniszak buiten plaatsen, de was ophangen, planten water geven, een oogje in het zeil houden, ... Bij de mensen thuis, aan de keukentafel wordt de basis gelegd. De taken die Buurtgezellen uitvoeren zijn steeds een aanvulling op het bestaande, professionele zorgaanbod en de eventuele mantelzorg. Een coördinator van het zorgnetwerk zorgt voor de professionele matching tussen buurtgezellen en hulpvragers.

Oog houden voor naaste buur
"Vandaag zijn we dankzij de modernste technologieën mobieler dan ooit. We onderhouden moeiteloos vriendschappen met mensen uit de hele wereld, we posten real-time status updates waar we ook zijn, en ga zo maar verder. Daarbij is echter het contact met onze naaste buur minder vanzelfsprekend geworden", weet Herman Van Romuy. "In deze context en gezien de multiculturele uitdagingen van vandaag, blijft het des te meer belangrijk om oog te houden voor de mensen in de directe woonomgeving. Vanuit die overtuiging ondersteun ik van harte de Matexi Award voor het "Meest verbindende buurtinitiatief'."

De vier grote winnaars van de prijs worden bekendgemaakt tijdens de Publica Night op 2 juni. De jury kiest drie winnaars, de vierde winnaar wordt gekozen door het publiek. In de jury zetelen Tom Meeuws (directeur Vicinia), Mark Suykens (directeur VVSG), Louise-Marie Bataille (secretaris-generaal van de UVCW), Eric Corijn (emeritus hoogleraar VUB) en Gaëtan Hannecart (CEO Matexi).


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139