LimburgActueel.beInfo over woning, straat of gemeente snel op te zoeken via nieuwe geoloketten

Door Provincie Limburg - 02 mei 2016 - 0000 - Publi

Sinds kort kun je de nieuwe geoloketten van de provincie Limburg raadplegen. Het eerste geoloket bevat de luchtfoto’s van de provincie, het tweede alle informatie over de Atlas van de Buurtwegen. “In de nieuwe geoloketten kun je snel en gemakkelijk informatie opzoeken over je woning, straat of gemeente”, deelt gedeputeerde Igor Philtjens mee. “We willen de beschikbare informatie zo snel als mogelijk verder uitbreiden.”

Info over woning, straat of gemeente snel op te zoeken via nieuwe geoloketten
Gedeputeerde Igor PhiltjensDe beelden werden genomen in de zomer van 2015. Je kan de luchtfoto combineren met gegevens over percelen, adressen en weldra ook het reliëf. Zo wordt het heel eenvoudig om je eigen woning te lokaliseren. Ook de luchtfoto zomeropname 2012 én een historische luchtfoto uit 1971 zijn aanwezig. Het geoloket biedt de mogelijkheid om via een schuifbalk de evolutie in de tijd weer te geven. Het is de bedoeling om stelselmatig nog andere luchtfoto’s toe te voegen.

Trage verbindingen winnen belang
De Atlassen van de Buurtwegen bestaan al sinds 1845. Elke toenmalige gemeente kreeg zijn eigen atlas met wegen voor lokaal verkeer. De atlassen zijn nog steeds juridisch geldig: de wegen die er in staan, moeten in principe nog steeds toegankelijk zijn voor het publiek. “Nu trage wegen steeds meer in de belangstelling staan, wordt ook weer meer gekeken naar de Atlas van de Buurtwegen”, vertelt gedeputeerde Igor Philtjens. “In de atlas staan immers mogelijke trage verbindingen, die vaak al heel lang in gebruik zijn. Het is belangrijk dat mensen deze verbindingen kunnen opzoeken en gebruiken om te fietsen en te wandelen.”

Aangezien de Atlas van de Buurtwegen al meer dan 200 jaren bestaat, is hij meer dan eens aangepast aan de veranderende omgeving. Al deze aanpassingen werden beslist door de deputatie van de provincie. Voor het eerst is deze informatie beschikbaar voor het publiek: je kunt nu zelf opzoeken waar en hoe de Atlas van de Buurtwegen in jouw omgeving veranderd werd. Ook de besluiten van de deputatie, inclusief de plannen van de aanpassingen, kun je raadplegen in het geoloket. Bovendien combineer je de 'oude' informatie vlot met meer recente kaartlagen zoals informatie over adressen en percelen.

Intuïtief en interactief
Met de twee genoemde geoloketten neemt de provincie een start in het uitbouwen van een modern web-GIS. Typisch voor dergelijke geografische informatiesystemen (GIS) is dat allerhande gegevens gelinkt worden aan een specifieke locatie. Zo kun je op basis van een adres of een perceel eenvoudig en snel bijkomende relevante én actuele informatie opzoeken. Het geoloket werkt heel intuïtief: wie gewoon is om met computers om te gaan, zal er snel zijn weg in vinden. Bovendien is het ook interactief: je kan meten, extra kaartlagen toevoegen, eigen informatie tekenen en printen.

“De geoloketten vormen een onderdeel van de hedendaagse communicatie tussen de overheid en burgers”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens. “Daarom zullen we steeds meer geoloketten toevoegen met nieuwe informatie. We denken bijvoorbeeld aan informatie over sociale en ruimtelijke planning, bevolkingsgegevens en de waterafstromingskaart.” Nieuwsgierig? Neem een kijkje op gis.limburg.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150